Решиха дали да обявят грипна епидемия във Варненска област

  • 12 януари 2023 15:33

  • 545
  • 0
Решиха дали да обявят грипна епидемия във Варненска област
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

След заседание на комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания се взе решение, че към момента във Варненска област няма да се обявява грипна епидемия, съобщи след заседанието директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града доц. д-р Цонко Паунов, цитиран от БТА.

Той уточни, че засега няма данни за наличие на интензивна грипна епидемия и за неин пик.

Проф. Ива Христова алармира: Очаква ни много сериозна грипна вълна

По думите на Паунов най-вероятно грипната епидемия ще е в края на януари или началото на февруари. Той уточни, че към момента от изпратените от региона в Националната референтна лаборатория в София проби няма изолиран грипен вирус. 

По данни от предходната седмица болните от грип в областта са 195 на 10 хил. души население и регионът не преминава границата за обявяване на епидемия. За обявяване на такава болните трябва да са около 200. 

В областта общо нямаме повишаване на заболеваемостта в училищата, каза още Паунов и уточни, че отсъстващите ученици и преподаватели в областта средно са около 14 процента. 

Директорът на РЗИ коментира още, че в болниците в областта има места за заболели от грип. По думите му в момента заетостта на леглата е 32-33 процента. В региона се прецизират много точно нещата и се приемат в болница само наистина хора, които имат нужда от болнично лечение, добави той.

Следващото заседание на комисията е в четвъртък, 19 януари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини