Болните от грип в Разград са под средното ниво за страната

  • 11 януари 2023 11:24

  • 294
  • 0
Болните от грип в Разград са под средното ниво за страната
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Разград е завишен, но все още регионът е далеч от обявяване на грипна епидемия. Това каза за БТА д-р Рени Кирякова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Данните от последната седмица показват, че заболеваемостта в областта е 116,32 на 10 000 души от населението. Тя е по-висока от тази за предходната седмица и по-ниска от средната за страната, която е 124,44 на 10 000. Най-много заболели има сред децата и учениците. През периода няма заболели хора във възрастовата група над 65 години. Регистрираните пневмонии са четири, като всички болни са хоспитализирани.

За лабораторно изследване в Националната референтна лаборатория са изпратени 15 проби на пациенти от областта с респираторни заболявания. Пет от тях са положителни за грипния вирус А (H3N2), а три проби са положителни за A (H1N1), каза д-р Кирякова. 

Около 15 на сто са учениците с грип в Кюстендилско, няма да се обявява ваканция

По думите на здравния експерт Разград се намира в предепидемична обстановка, като грипна епидемия се обявява при нива от 151,83 на 10 000 заболеваемост. Тя добави, че във ведомството ежедневно следят нивата на заболеваемост от грип и изискват данни за отсъстващи ученици, както и справки от личните лекари.

Последвайте канала на

Десислава Станева
294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини