Проф. Витанов: Пригответе се за дълга грипна епидемия, COVID-19 е на къса каишка

  • 11 януари 2023 09:21

  • 2017
  • 0
Проф. Витанов: Пригответе се за дълга грипна епидемия, COVID-19 е на къса каишка
© Кадър - Bulgaria ON AIR
Слушай новината Слушай новината

В Бургаска област обявиха грипна епидемия. Нараства броят на заболелите от грип в много други градове. От Министерството на образованието обявиха готовност учениците да излязат в грипна ваканция.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

"Областният щаб взе решение да обяви грипната епидемия от 12 до 17 януари. На 17-и ще има отново събиране на областния щаб за удължаване или прекратяване на грипната епидемия. 10% от населението на областния град подлежи на наблюдение и заболеваемостта се изчислява в промили. 215 е заболеваемостта в Бургаска област. При под 150 промила можем да си позволим да отменим грипната епидемия, но има много други фактори", заяви епидемиологът от РЗИ-Бургас д-р Мирослава Киселкова пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Кунчев: Няма нищо драматично. Грипната епидемия си е грипна епидемия

От утре учениците ще се обучават онлайн, а в Бургас има готовност да бъдат разкрити допълнителни болнични легла. Преустановени са консултациите в болниците, стриктен е филтърът в здравните заведения.

"COVID-19 е на къса каишка, контролираме го. Трябват 6 седмици, за да дойде вълната и да се вдигне. С грипа е по-неприятно, тъй като тази година ще тръшне Ковид, но не съвсем. Грипът се разпространява, очаква се грипна епидемия и в други области. Пригответе се за по-дълга грипна епидемия, идва в София и бройте два месеца. В средата на март трябва да се отървем и от грипа, и от Ковид", заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин". 

Според него няма да видим по-висока Ковид вълна от грипната. На всеки заболял от Ковид-19 ще имаме по десетима с грип, смята гостът. Проф. Витанов отбеляза, че изравняване между грипа и COVID-19 ще се получи през април.

По думите на математика броят на хоспитализираните с Ковид-19 ще нараства бавно, но там ситуацията е под пълен контрол. Грипът обаче може да доведе до недостиг на легла в болниците. 

"За Ковид човек трябва да спазва дистанция от два метра. Най-хубавият контрол е този, който не се вижда. Маските ще се върнат, когато отидем на ниво 3, сега цялата страна е на ниво 0. Трудно ще опрем дотам. За грипа ще решават дали да се носят маски. Пикът на грипната вълна ще дойде през февруари", каза още проф. Витанов.

Последвайте канала на

Калина Христова
2017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини