Усложнена е грипната обстановка в Пазарджик, места за деца има само в частни болници

  • 10 януари 2023 11:07

  • 448
  • 0
Усложнена е грипната обстановка в Пазарджик, места за деца има само в частни болници
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Грипната обстановка в Пазарджик е усложнена. От вчера капацитетът на детските отделения в многопрофилната болница е изчерпан.

От РЗИ разпоредиха децата да бъдат поемани от частните заведения, но там лечението на деца като вид дейност е ограничена.

Преди да бъде обявена грипна епидемия в страната не могат да се разкриват допълнителни легла, каза директорът на здравната инспекция в Пазарджик д-р Димитър Савов.

"Изпратихме писма до всички лечебни заведения, където има детски отделения, да поемат потока, както и до Центъра по спешна медицинска помощ. Тъй като в момента няма обявена епидемиологична обстановка централно, не може да направим заповеди за корекция на легла. Ако има централно обявена епидемиологична обстановка, тогава се взимат мерките.

Ние сме ги предупредили, даже и днес ще им изпратя писма малко превантивно да си преразгледат плановете за борба с грипа, с Covid-19, които имат лечебните заведения, за да имат готовност, защото това може да ни изненада всеки момент.

Грипната вълна настъпва

По време на ковида бяхме въвели система, в която всяко едно лечебно заведение си вкарва данните – колко свободни легла има. Сега такава система никой не използва вече, тъй като тя беше специфична за ковид. Тази ковид система може да бъде преобразена – да не е ковид, ами грип. Всичко върви след една заповед централна", каза д-р Спасов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини