ЕС предлага безплатни ваксини срещу Covid-19 на Китай

  • 03 януари 2023 09:31

  • 274
  • 1
ЕС предлага безплатни ваксини срещу Covid-19 на Китай
©

ЕС предложи безплатни ваксини срещу Covid-19 на Китай, за да помогне на Пекин да овладее масовото огнище на заразата след решението на азиатска държава да прекрати строгите национални ограничения, свързани с пандемията, съобщава БНР, цитирайки "Файненшъл таймс".

Предложението е направено през последните дни преди срещата на служители на здравното министерство на ЕС във вторник, казаха представители на Европейската комисия, говорещи при условие за анонимност.

Инициативата е част от усилията на комисаря по здравеопазването Стела Кириакидис да организира европейски отговор на перспективата за вълна от инфекции, след като Пекин се отказа от така наречената политика на "нулев Covid“.

"Евромисар Кириакидис се свърза с китайските си колеги, за да предложи солидарност и подкрепа, включително експертиза в областта на общественото здраве, както и чрез дарения на ваксини от ЕС, адаптирани към вариантите на коронавируса“, каза един от европейските служител. Пекин все още не е отговорил на офертата, добави източникът на финансов издание.

Китай разчита на своите местно произведени ваксини от компаниите Sinovac и Sinopharm и все още не е внедрил в голям мащаб западни инжекции, използващи информационна РНК технология. Световната здравна организация на 21 декември заяви, че ваксинационният обхват в Китай е недостатъчен.

Десислава Станева
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
айде стига с този цирк

2023.01.03 | 10:17

1
помияри скапани

Добави коментар

Водещи новини