Вирусолог: Има опасност COVID-19, грип и респиранторен вирус да се съберат в едно

  • 02 януари 2023 10:53

  • 1525
  • 4
Вирусолог: Има опасност COVID-19, грип и респиранторен вирус да се съберат в едно
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Има опасност COVID-19, грип и респиранторен вирус да се съберат в едно. Живеем хилядолетия с тези вируси, но сме оцелели. Има повишена заболеваемост на грип сред малките деца.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1143

Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Когато се върнахме към нормалния начин на живот след пандемията от коронавирус, грипът се върна. По-рано започна тази типична активност на грипа през есенно-зимния сезон. Децата още в първите години се срещат с тези болестотворни агенти”, обясни тя.

Как да различим грипа от другите вирусни инфекции?

За лечението проф. Александрова обясни, че антибиотиците действат при бактериална инфекция, при вируси няма ефект. „Важно е родителите да не изпадат в паника, да опитат да понижат температурата. Място за излишна драма няма”, категорича е тя.

Между 40-60% е въздействието на грипната ваксина, каза проф. Александрова.

„Колкото повече време имаме за себе си, за близките си, за действие на открито, сред природата това би повишило имунната ни система. Като деца играехме по цял ден навън, сега се чудим как да отлепим децата от телефоните. Назад към нормалността”, призова проф. Радостина Александрова.

От болницата в Шумен д-р Елеонора Петрова обясни, че грипът започва с висока температура - около 39-40 градуса и кашлица. 

„Притеснително е когато температурата на детето не спада, а са почивни дни. Тази зима подрани заболеваемостта с грип А, а има доста случаи с доказан грип А и всички щамове, характерни за есенно-зимния сезон. Зимните вируси са по-често разпространени сега. И по-леки и по-тежки има. Успяваме да консултираме всички болни деца”, каза д-р Петрова и допълни, че най-често е нужно да се дават антивирусни и общоукрепващи медикаменти.

„Децата да поемат повече течности. Ако се налага, се включват и антибиотици”, обясни тя.

Почивните дни и събирането на децата и техните роднини и приятели повишава възможностите за зараза, смята д-р Петрова и призова да сме с една идея по-внимателни при общуването.

Освен в Шумен, и във Врачанско има повишение на заболеваемостта от грип, обясни д-р Бисер Тодоров.

„Има повишаване на заболеваемостта, но не може да се говори за епидемия. Интересното на грипа е, че човек може да посочи часа, буквално минутата, в която се е разболял заради високата температура  - болки в гърлото, болки в мускулите, кашлица, обща отпадналост, безапетитие”, каза д-р Тодоров.

Той каза двата основни проблема – липсата на легла и на медикаменти в аптеките. „Остана само едно свободно легло в нашата болница от 20 места. Липсата на базови медикаменти ни принуждава да се връщаме към терапевтични схеми от преди 20 г. – все едно да накараш човек да остави мобилния си телефон и да се върне на шайба. … В аптечната мрежа за амбулаторната, не за болничната практиката – изчерпаха се антибактериалните лекарства, които се налага да се изписват. Всички сиропи са се изчерпали, фирмите-снабдители не са работили и това показва дефицит”, каза д-р Бисер Тодоров.

По думите му има опасност след грипа да се развие бронхит. Има повишена заболеваемост, която върви паралелно с грип А. Родителите да не водят децата си в градски транспорт, до колкото могат да избягват общуването с големи групи.

Десислава Станева
1525 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.01.02 | 13:34

4
А има ли вероятност да го турна на майкати!
Great Resets

2023.01.02 | 13:31

3
Мрете , гой .
….

2023.01.02 | 13:21

2
Ох заключвам се вкъщи
Соросоиден либераст

2023.01.02 | 12:04

1
Опитите продължават усилено в тази насока! Да сме готови за Новата Вълна, след осрайна ...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини