СЗО предупреди за повишен риск от стрептококови инфекции при децата

  • 13 декември 2022 22:59

  • 1802
  • 0
СЗО предупреди за повишен риск от стрептококови инфекции при децата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация (СЗО) и здравният орган на ЕС - Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, призоваха за бдителност заради увеличаване на сериозните заболявания при деца след стрептококови инфекции, съобщи БТА.

Двете институции разпространиха съвместно изявление.

Франция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швеция и Великобритания съобщиха за увеличаване през 2022 г. на случаи на тежко заболяване, известно като iGAS (инвазивна стрептококова инфекция от група А) при деца под 10-годишна възраст.

16-то дете почина от скарлатина във Великобритания

Има и няколко починали в тази възрастова група, като смъртта е свързана със стрептококови инфекции. Във Великобритания и Франция броят на тежките случаи е многократно по-висок отколкото през същия период преди пандемията, се казва още в разпространеното съобщение.

Стрептококовите инфекции обикновено причиняват заболявания като скарлатина и могат да бъдат лекувани добре с антибиотици. В редки случаи обаче могат да доведат до сериозни усложнения.

Според предварителни констатации експертите на СЗО не предполагат, че увеличението е предизвикано от нов вариант на A-стрептококи. Антибиотичната резистентност също е малко вероятно да е причината.

Възможно е това натрупване да е ефект след пандемията. Също така може по-големият брой тежки заболявания да се в резултат и на циркулиращите в момента много други вируси, които в комбинация със стрептококи засилват симптомите, се казва в съобщението.

Въпреки че експертите на СЗО смятат риска за широката общественост за нисък засега, те съветват всички европейски страни да внимават за подобно развитие.

Държавите трябва "да повишат своята бдителност, особено когато респираторните вируси са широко разпространени сред децата", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини