Опасна ли е ниската температура на тялото?

  • 09 декември 2022 14:24

  • 573
  • 1
Опасна ли е ниската температура на тялото?
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

За всички нас високата температура е повод за притеснение, понякога за паника. Ако обаче температурата е по-ниска от обичайното – това проблем ли е?

Дали това е опасно и следва ли да търсим лекарска консултация, ако отклоненията от нормата са малки?

Ето как отговарят на тези въпроси специалисти.

При понижаване на температурата до 35 градуса и по-надолу действително могат да се развият негативни последствия. Трябва да се взема предвид, че такова ниво на температурата касае температурата на „ядрото“. Най-достоверно може да се види при измерването й в правото черво.

Ниската температурата на тялото се смята за симптом на някакво заболяване, а не самостоятелна патология, освен ако, разбира се, не става дума за преохлаждане. Без термометър няма как да установите лесно, че температурата ви е спаднала под нормалната.

Микробиолог обясни кога се стига до усложнения при скарлатина

Симптомите на такова състояние са неспецифични и могат да се дублират със тези на други заболявания. Много са причините, поради които температурата може да спадне под нормалната. Обикновено този симптом се съпровожда и с други.

Най-разпространените причини за спадане на температурата под нормата според специалисти са следните: недостатъчно хранене; ендокринни нарушения; травми; изгаряния; продължителна имобилизация, т.е., обездвижване на увредена или болна част от тялото, например при поставяне на шина; неврологични заболявания; ниска кръвна захар (хипогликемия); депресия, пише zdrave.to.

Ако установите понижена температура на тялото си без други симптоми, измервайте я няколко пъти по различен начин, например в устата. Продължавайте да я измервате поне по 2 пъти на ден и ако е понижена след няколко измервания, си запишете час при личния лекар.

Росица Валентинова
573 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.09 | 14:35

1
Температура под 25 градуса е много опасна за живота, да.

Добави коментар

Водещи новини