Проф. Ива Христова: Доказан е първият грипен щам у нас

  • 16 ноември 2022 09:38

  • 1307
  • 1
Проф. Ива Христова: Доказан е първият грипен щам у нас
© Кадар - Нова Нюз

Вчера беше доказан първият грипен щам у нас, субтипиран като AH3N2. Доказан е при пациентка на 48 години, която се е завърнала от чужбина. Протекъл е тежко, с температура над 40 градуса е хоспитализирана, със сърдечни оплаквания. Това каза в "Твоят ден" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ този щам е включен в противогрипната ваксина, така че тя ще бъде ефикасна. "През лятото имаше тревожни данни от Австралия, сега заболеваемостта в САЩ и Канада бързо расте. Наблюдаваме по-ранно начало на грипната вълна във всички страни, включително и у нас. Това е много вероятно да доведе и до по-сериозна вълна. Нормално доказваме грип средата на декември, а сега го виждаме още през ноември. Хващаме началото на разпространението у нас, а не след като вече не може да се проследи епидемичната верига", обясни тя.

Кантарджиев: Първият случай на грип у нас е от щама, довел до епидемия в Австралия

Проф. Христова описа и симптомите. "Грипът започва с висока температура, силни болки в тялото, силна отпадналост, защото вирусът е в кръвта. Много тежка адинамия – не можеш нищо да свършиш", разкри тя.

Калина Христова
1307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НОВИНАРСКИ К У Р В И

2022.11.16 | 09:45

1
ИЗВИНЕТЕ СЕ ЗА ФАЛШИВАТА ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ПИСАХТЕ ВЧЕРА. РАКЕТИТЕ УДАРИЛИ ПОЛША СА УКРАЙНСКИ. А ВИЕ ОБВИНИХТЕ РУСИЯ.

Добави коментар

Водещи новини