Нарастване на хроничните болести заради недостиг на физическа активност, отчитат от СЗО

  • 19 октомври 2022 16:39

  • 754
  • 1
Нарастване на хроничните болести заради недостиг на физическа активност, отчитат от СЗО
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Милиони хора по света не осъществяват достатъчна физическа активност и това може да има опустошителни последици в следващите години, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА.

В рамките на десетилетието от 2020 г. до 2030 г. има вероятност почти 500 милиона души по света да развият сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, депресия, деменция и други състояния заради липсата на упражнения, съобщи здравната агенция на ООН.

Ето колко често трябва да правим секс, за да намалим риска от инфаркт и инсулт

Специалистите препоръчват поне 150 минути физическа активност седмично за възрастни хора, за да се предотврати появата на заболявания. 

Повече от една четвърт (27,5 процента) от населението на света не постига това, казват от СЗО. Проблемът е два пъти по-сериозен в страните с високи доходи (36,8%), отколкото в тези с ниски (16,2%).

Не е необходимо да се занимавате със спортни дейности като джогинг или фитнес в клубове или асоциации, за да поддържате физическа форма, подчертават експертите на СЗО. Колоезденето и бързото ходене също допринасят за добрата форма.

В някои страни има културни бариери, които пречат на жените да спортуват на открито, но добрата форма може да се поддържа и в домашни условия, например да се изкачват стълби, да играят с деца или да вършат домакинска работа.

Базираната в Женева СЗО също казва, че пандемията от COVID-19 е показала значимостта на онлайн фитнес програмите.

Лечението на 500 милиона души, които има вероятност да се разболеят заради липса на физическа активност, ще струва на света общо 27 милиарда щатски долара, казва Фиона Бул, ръководител на отдела за физическа активност на СЗО. Вместо това тази сума може да се използва за обучение на 100 милиона лекари, допълва тя.

 

Мая Йорданова
754 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.19 | 16:51

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини