92 случая на дифтерия в ЕС - РЗИ призовава за реимунизация

  • 19 октомври 2022 13:23

  • 559
  • 2
92 случая на дифтерия в ЕС - РЗИ призовава за реимунизация
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

 

Хората, които не са реимунизирани срещу дифтерия, да се обърнат към личните си лекари, призовава РЗИ.

Към 26.09.2022 г., по данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, от седем държави членки на ЕС са съобщени 92 случая на дифтерия за настоящата година, се казва в прессъобщението от РЗИ.

Заболелите са мигранти от мъжки пол, диагностицирани в приемателни центрове. От наличните данни за 63 от тях е установено, че 38 са от Афганистан, 17 от Сирия, по двама от Мароко и Тунис, по един от Бангладеш, Индия, Либерия, Турция. При 66 от заболелите се касае за кожна форма на инфекцията, но са докладвани и случаи на засягане на дихателната система – фаринкс, ларинкс (дихателна форма) с един починал.

В България последният случай на дифтерия е регистриран през 1994 г.

При неваксинирани лица дифтерията може да протече тежко със засягане както на горната част на дихателната система, така и с токсични усложнения на нервна, сърдечна и отделителна система и възможен летален изход.

Липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш

За поддържане на ефективен постваксинален имунитет, в условия на липса на заболявания от дифтерия, е необходимо да се поддържа висок имунизационен обхват срещу заболяването и хората да са редовно имунизирани за възрастта си.

РЗИ – Стара Загора призовава всички лица на и над 25-годишна възраст да се обърнат към личния си лекар за проверка на имунизационния си статус по отношение на тетанус и дифтерия и при липса на такъв да се имунизират с ваксината "Тетадиф“.

Тази ваксина се предоставя на личните лекари безплатно от Министерството на здравеопазването за имунизиране на подлежащите лица на всеки 10 години ( 25 г., 35 г., 45 г. и т. н.).

Всички родители на деца до 17-годишна възраст да се обърнат към личните лекари за информация – поставени ли са на детето всички необходими имунизации и реимунизации срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и морбили, паротит и рубеола.

При липса на съответната имунизация след преглед от личния лекар, тя да се извърши при първа възможност.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
559 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
шофьор

2022.10.19 | 14:35

2
ваксина срещу пръдня ще изкарате ли ?
PaulaFox

2022.10.19 | 13:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини