Затягат ковид мерките в Китай заради скок на случаите в части от страната

  • 11 октомври 2022 11:45

  • 461
  • 1
Затягат ковид мерките в Китай заради скок на случаите в части от страната
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китайските власти засилиха тестването за ковид в Шанхай и в други мегаполиси в момент, в който заразените отново достигат високи нива, предаде Ройтерс. Карантината се удължава, както и затварянето на някои обществени места, където вирусът може да се разпространи, информира БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

Тази седмица предадените на местна почва коронавирусни инфекции бележат най-високи стойности от август. Това съвпада с периода на засилени пътувания в страната по време на  националния празник „Златна седмица“, отбелязван в началото на октомври.

Местните власти казаха, че в Шанхай – град с население от 25 милиона, са регистрирани 28 нови случая, предадени на местна почва. Това е четвъртият ден, в който се отчита двуцифрено увеличение на заразените. В цялата страна се съобщава за 2089 нови инфекции на местна почва. Повечето от тях са в туристически дестинации и в северната част на провинцията Вътрешна Монголия.

За да избегнат тежките последици от локдауна, наложен през април и май и повлиял сериозно на икономическия сектор, властите в Шанхай казаха, че до 10 ноември два пъти седмично в 16 района на града ще се провежда рутинно тестване за ковид. След вдигането на предишния локдаун тестването беше задължително по един път седмично.

Властите съобщиха, че ще бъдат проверявани и пътуващите до Шанхай, и хотелите там. Разширяващите се превантивни мерки срещу коронавируса вече поставиха някои хора в капана на ограниченията.

Заради COVID-19: Китай спря влакове и автобуси в 22-милионния Синцзян

Макар отчетените зарази в Китай да са малко на брой в сравнение с останалата част от света, китайското правителство многократно призова хората да приемат ограниченията на политиката за „нулев ковид“, въпреки големите загуби в икономическия сектор и влиянието на ограниченията върху населението.

„Трябва да осъзнаем, че населението на страната ни е над 1,4 милиарда, освен това имаме дебалансирано регионално развитие и недостатъчни медицински ресурси като цяло", пише днес официозът „Женмин жибао“.

Последните ковид ограничения са въведени дни преди конгреса на комунистическата партия. Тази година той ще започне на 16 октомври. Очаква се на него Си Цзинпин, който от десет години е начело на партията, да бъде избран за още пет години.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Цветелина Кирилова
461 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.11 | 14:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини