Кръвен тест прогнозира дали сме застрашени от дълъг COVID-19

  • 02 октомври 2022 16:30

  • 465
  • 1
Кръвен тест прогнозира дали сме застрашени от дълъг COVID-19
© Getty images (архив)

Кръвна проба, взета по време на инфекция с COVID-19, може да покаже дали пациентът е изправен пред риск от продължително боледуване, установи изследване на специалисти от Университетски колеж в Лондон, цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес", съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32357


Авторите под ръководството на д-р Габи Каптур са анализирали протеини в кръвта на здравни работници, заразени с вируса SARS-CoV-2 и са ги сравнили с проби на техни колеги, които не са боледували от COVID-19.

Обикновено нивата на протеините в тялото са стабилни, но учените са установили драстични различия в нивата на някои от тях до шест седмици след заразяване, което е знак за нарушаването на множество биологични процеси.

С помощта на изкуствен интелект те са установили изобилие от различни протеини, които се свързват с дългия COVID-19 и така успешно могат да прогнозират дали пациентът е вероятно да страда от симптоми на инфекцията до една година след заразяване.

Доц. Гломб разкри какъв е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
465 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.02 | 19:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини