90% от заразените с Кентавър не знаят, че са болни

  • 27 септември 2022 09:04

  • 14086
  • 8
90%  от заразените с Кентавър не знаят, че са болни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Първи случай на подварианта Кентавър на Омикрон беше установен у нас. 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1023

"Всички варианти на Омикрон се следят, секверинари са 88 пълни генома на вируси от пациенти от цялата страна. Така нареченият Кентавър е намерен в двама пациенти от Благоевградско, интересно е, че не са от София", коментира директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в студиото на "България сутрин".

Колко опасен е новият подвариант на "Омикрон“ – "Кентавър“?

Тя уточни, че по класификациите на Световната здравна организация Кентавър буди безпокойство заради мутациите в генома му.

"Една група от тях са насочени към заобикаляне на имунния отговор. Ако вече сме прекарали друг вариант на коронавируса, е възможно да се заразим с този нов подвариант. Другата група мутации е насочена към по-лесното заразяване", предупреди проф. Петрова.

Посочи и симпотамитака при Кентавър - тя не се различава от другите варианти на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса. 

"Само 10% от разболелите се са със симптоми, другите 90% от носителите на Омикрон дори не разбират, че са болни и само тестовете могат да го покажат. Ето защо и Омикрон още при появата си беше наречен от учените "естествена ваксина" - заразява по-лесно, симптомите са по-слаби и така ще получим по-лесно групов имунитет", подчерта директорът на Института по микробиология пред Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са след края на зимата да бъде обявен край на пандемията от Ковид-19. Проф. Петрова подчерта, че жертвите у нас са толкова много заради слабия процес на ваксинация. В България вече се предлага бустер, който е адаптиран към Омикрон. 

"Адаптираните ваксини до голяма степен ще спрат разпространението на новите варианти. Също като противогрипните ваксини е препоръчително да се поставят на хора от рискови групи - хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. Препоръчително е бустер да се поставя  едновременно с противогрипната ваксина. Така за две седмици се създава цялостет имунен отговор", уточни проф. Петрова.

И допълни, че сега е моментът за поставяне на противогрипни ваксини, когато все още няма болни и има време да се създаде имунен отговор. Произведена е и комбинирана ваксина - за Ковид-19 и грип, която все още не е закупена от нашата страна.

"Не трябва да разчитаме на лекарствата срещу Ковид-19, по-добре да заложим на превенцията. Можем да сме оптимисти, но нека не сме изненадани от вируса", призова вирусологът.

Десислава Станева
14086 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Омикрон Коронов Кентавъров

2022.09.27 | 18:58

8
А останалите 10 не са разбрали като не гледат телевизия.
Коч-кафалъ

2022.09.27 | 10:29

6
Псевдо-медийната проституция, в действие....
Ху кеърс

2022.09.27 | 10:19

5
Следващият ще е минотавър тогава даже няма и да съществува просто ще сте чували, но всъщност ще сте заразени.
Витануф

2022.09.27 | 10:16

4
Не знаят защото са заразени,а не болни.
ха,ха,ха

2022.09.27 | 10:03

3
Еврейската измама със ВАКСИНАЦИЯТА,продължава.

2022.09.27 | 09:33

2
Боже, Боже, болки в гърлото и температура! Някой имал ли е такова нещо някога? и що трябва да са от София, кое му е странното! в света няма изолиран щам на този вашия вирус, заради който съсипахте психиката на доста хора, но ще си понесете наказанието по един или друг начин!

2022.09.27 | 09:31

1
Ми то от началото на цялата глупост е та,ка.А скоро 100% няма да знаят че са болни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини