Колко опасен е новият подвариант на "Омикрон“ – "Кентавър“?

  • 26 септември 2022 22:07

  • 3440
  • 2
Колко опасен е новият подвариант на "Омикрон“ – "Кентавър“?
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

За първи път новият подвариант на „Омикрон“ е регистриран у нас, става ясно от последните проби, анализирани от центъра по заразни и паразитни болести. Мутацията, известна като „Кентавър“, се установява при две, от общо 82 проби. Все още доминантен остава петият подвариант на „Омикрон“ - над 90 на сто от изследваните от центъра са именно с него.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1081

И двата случая на „Кентавър“ са от област Благоевград. Според данните на Центъра инфектираните с него са се възстановили.

Какво представлява новата мутация и доколко сме защитени от нея?

До този момент Илия Илиев не е боледувал от COVID-19. Вярва, че това е и заради мерките, и заради ваксините. От миналата седмица е с подсилваща доза от адаптираната срещу „Омикрон“ ваксина.

Подвариантът „Кентавър“ на Омикрон вече е в България

„Доколкото съм чел, тези ваксини покриват цялото семейство на „Омикрон“, независимо, че ще се появяват и други подварианти. Човек стига да спазва норми, и с тази ваксина, трябва да е максимално сигурен, така че съм спокоен“, разказа Илия Илиев.

Над 10 хиляди души у нас вече са си поставили препарата срещу „Омикрон“, съобщиха от здравното министерство. 

„Кентавър“ е подвариант на „Омикрон“ - затова експертите очакват новите адаптирани ваксини да са ефективни и срещу тази мутация, макар и в по-малка степен.

Макар че днес д-р Михов е пред здравната инспекция, за да вземе ваксини, отчита плах интерес към тях. Вече обаче забелязва плавно покачване на заболелите.

„Децата тръгнаха на училище. Това безспорно вдигна източниците. Върна се главоболието, болката в гърлото, която понякога е доста остра, е типична. Но симптоматично не може да се постави диагнозата -  може да се обърка и с другите вируси. В момента не е само COVID“, обясни д-р Михаил Михов.

Няма данни новият вариант да е по-опасен, казват експерти.

„Той пък има свойството да се разпространява още по-лесно, така че очаквам, че делът ще се увеличи. Обстановката продължава да е спокойна - вървим към приспособяване на вируса към човешката популация и доближаване до обикновения вирус с подобна клиника и подобна смъртност“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според доц. Кунчев в някои области се отчита ръст на заболелите, но на този етап мерки не се налагат.

Мая Йорданова
3440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
В

2022.09.27 | 06:27

2
После ще го кръстят Динозавър,тия ни взеха за глупаци.
тея бъркочи

2022.09.26 | 23:57

1
незнайно защо наричани ваксини станаха като реклама на наколенките на доктор ливайн ... да си получите и за тая пропаганда заслуженото до девето коляно

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини