Безплатни очни прегледи се организират за деца и възрастни

  • 23 септември 2022 11:37

  • 425
  • 0
Безплатни очни прегледи се организират за деца и възрастни
© Pixabay

Безплатен очен скрининг на деца в предучилищна възраст (4-6 г.) и на хора в пенсионна възраст, при които не е установен зрителен проблем, се организира по повод Световния ден на зрението на 13 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС), предаде БТА. 

Организатори на инициативата са Българското дружество по Детска офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика, Българският лекарски съюз, Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ в партньорство с благотворителната инициатива “Българската Коледа”.  

Прегледите за деца ще се извършват в детския очен кабинет на УМБАЛ „Александровска“, всеки петък между 14:00 и 17:00 ч., след предварително записване на тел.:  02/9230 234 от 9:00 до 14:00 часа. 

Прегледите включват определяне на зрителната острота, изследване на рефракцията (диоптрите) и цветното зрение. 

Над 10% от децата в България имат някакъв очен проблем, най-често нужда от очила, информират от БЛС. Намалението на зрението във възрастта 4-6 г. може да е резултат от т.нар. мързеливо око (амблиопия), което се установява при 5% от всички деца, като в голяма част от случаите няма никакви външни прояви. Затова редовното извършване на профилактични прегледи е особено важно. 

Прегледите за възрастните ще се осъществяват в очния кабинет на ДКЦ „Александровска“, всеки четвъртък от 14:00 до 17:00 ч., след предварително записване на тел.: 02/9230 295от 9:00 до 14:00 часа. 

Прегледите включват изследване на зрението, измерване на вътреочно налягане, биомикроскопия (неинвазивен метод за изследване на предния очен сегмент на окото с биомикроскоп) и офталмоскопия (изследване на очното дъно (състоянието на ретината и зрителния нерв) и стъкловидното тяло. Извършва се с офталмоскоп, след предварително разширяване на зеницата). 

По данни на БЛС най-честите заболявания, причиняващи намаление на зрението при възрастни са катаракта (вътрешно перде); глаукома и повишено вътреочно налягане; макулна дегенерация, свързана с възрастта; диабетна ретинопатия. 

Всички възрастни и деца, при които бъде установен проблем, ще бъдат насочени за допълнителни изследвания и лечение. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини