Все по-често младите жени отлагат раждане, а с времето годните здрави яйцеклетки намаляват

  • 15 септември 2022 12:46

  • 321
  • 1
Все по-често младите жени отлагат раждане, а с времето годните здрави яйцеклетки намаляват
© Pixabay

Все по-често младите жени отлагат раждането на първото си дете за по-късна възраст. С времето годните здрави яйцеклетки намаляват и се изчерпват, без видими външни симптоми.

Кампания на благотворителната инициатива "Нека бъдем по-добри" насърчава жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват за репродуктивния си статус. Инициативата е подкрепена от Столичната община, като утре вечер ще се състои концерт в НДК.

Семействата и младите момичета трябва да са наясно, че докато бързаме и гледаме да изградим кариера, годините си вървят и в един момент яйчниковият резерв намалява, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Албена Атанасова, заместник-кмет на София.

"И в по-късен етап разбират, че или е много малък и правят опити вече за инвитро процедура, или той напълно се е изчерпал и минаваме към това да търсим яйцеклетки."

Д-р Георги Вакрилов: Изчерпването на яйчниковия резерв е безсимптомно

Столичната община има програма за двойки с инвитро процедури, които се нуждаят от донорски яйцеклетки.

Атанасова подчерта, че има все повече случаи, в които млади жени вече са загубили голяма част от яйчниковия си запас.

Изследванията за яйчниковия резерв не са включени в рутинната акушеро-гинекологична профилактика. Процедурата не е евтина.

"Яйчниковият резерв е количеството яйцеклетки, с които момиченцето се ражда. Те са заложени в яйчниците още вътреутробно. При раждането тяхното количество е около 400 000. С настъпването на половата зрялост настъпват овулациите, всеки месец се отделя по една яйцеклетка. Не са чак толкова много овулациите от началото на пубертета до климакса, но работата е там, че когато се отделя една яйцеклетка, когато тя тръгва, тръгват около 50-60, от които една овулира, а останалите умират. По този начин този резерв започва да намалява, като в един момент се изчерпва."

Това обясни пред БНР д-р Йосиф Димитров, един от пионерите на метода инвитро у нас.

Обичайно изчерпването става с напредването на възрастта на жената, но има случаи, когато изведнъж се оказва, че резервът е силно намален, изтъкна специалистът. По думите му в последно време проблемът засяга "и доста жени под 35, дори под 32 години".

"Изчерпването на яйчниковия резерв е необратим процес. Това не боли, може да се изчерпи и преди 32 години, затова да се провери навреме! Има възможности малко да намалим, да спрем биологичния часовник, като замразим яйцеклетки. От друга страна с възрастта качеството на яйцеклетките се влошава. След 35 години значително започва да се влошава и някъде към 38-40 поне 80% от яйцеклетките са с генетични аномалии."

"Това е проблем, който се подценява", категоричен е д-р Димитров. Според него много жени заради работа или учение "изпускат момента, когато трябва да се раждат деца, става много късно".

Акушер-гинекологът съветва "дори да не се чака 35 години" и с приближаването на тази възраст жената вече да е наясно с репродуктивния си статус.

Десислава Станева
321 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хм....

2022.09.15 | 13:03

1
Ето защо нацията ни се израждала.....от "негодни яйцеклетки".....В резултат , вече сме малоумниците на Европа.....

Добави коментар

Водещи новини