Безплатни прегледи за туберкулоза

  • 13 септември 2022 11:40

  • 476
  • 0
Безплатни прегледи за туберкулоза
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От Здравното министерство призоваха болниците да правят профилактика на туберкулоза. Към него се присъединява МБАЛББ "Света София" със Седмица на отворени врати за информираност за туберкулозата, която ще се проведе от 19 до 23 септември.

За пациентите се предвижда безплатен скрининг за риска от туберкулоза и безплатна консултация, а за пациенти, за които има подозрение, че са инфектирани или попадат в рисковите групи и допълнителни изследвания: туберкулинов тест с отчитане на 72-ия час, микробиологично изследване на храчка за бацила Кох (причинителят на туберкулозата). 

Консултациите са насочени, както към възрастни, така и към деца.

Безплатният скрининг и консултации ще се провеждат: Всеки ден от 19 до 23 септември 2022 г. от 8:00 до 12:00 ч, за възрастни - Консултативен кабинет N3 БАЗА1 бул. Акад. Ив. Гешов№19, за деца - Консултативен кабинет БАЗА2, който се намира на бул. "Иван Е. Гешов" 17.

Ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза заради пандемията от COVID-19 отчитат болнични заведения. От "Света София" уточниха за news.bg, че в здравното заведение има пациенти, които са отишли за изследване на коронавирус. 

"В момента в клиниката имаме пациенти с вирусна пневмония, COVID-19 положителни и едновременно с това установихме и бацилоотделяне за туберкулоза. Поводът да дойдат при нас е вирусната инфекция, която протичаше с висока температура. При направената рентгенография имаше изменения, които не бяха типични за COVID-19 и това ни накара да направим микробиологично изследване за туберкулоза.

В повечето случаи чрез микроскопско изследване на храчка се установяват кои болни са бацилоотделетели, за което са необходими само 30 мин.

Тревожна статистика: Расте скритата заболеваемост от туберкулоза заради Ковид

"В други случаи се изчакват посявките и са необходими поне 14 дни, а понякога и повече от месец. При по-трудните клинични случаи може да се налага дори провеждане на фибробронхоскопия с изследване на бронхоалвеоларна течност и биопсия", пояснява проф. д-р Ваня Юрукова, началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести и зам.-директор на МБАЛ "Света София". 

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи. Лечима и предотвратима е, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света.

"Проблемът, обаче, не е само в числеността, а и в тежестта на заболяването при неговото откриване. Зачестяват случаите на деца с тежки форми на туберкулоза/инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна и др.", алармира проф. Д-р Ваня Юрукова.

"При възрастни също доминират тежките случаи, пациентите късно търсят лекарска помощ. Наблюдават се големи абсцесни кухини - каверни с т. наречена "букетна инфекция"- на Mycobacteriuum tuberculosis, микотична инфекция и други патогенни бактерии", пояснява специалистът.

Калина Христова
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини