Тревожна статистика: Расте скритата заболеваемост от туберкулоза заради Ковид

  • 12 септември 2022 16:13

  • 2880
  • 0
Тревожна статистика: Расте скритата заболеваемост от туберкулоза заради Ковид
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

За тревожна тенденция в ръста на скритата заболеваемост от туберкулоза, сигнализират от единствената университетска специализирана болница за лечение на белодробни болести в страната МБАЛББ „Света София“. Причина за това е спирането на профилактичните прегледи и диагностика на заболяването заради пандемията от COVID-19, съобщава "Дарик".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32514

Това става ясно от прессъобщение на болничното заведение за провеждане на безплатен скрининг и консултации на възрастни и деца в риск от развитието на болестта в рамките на Седмицата на отворени врати за информираност за туберкулозата от 19-и до 23 септември.

„По време на пандемията хората бяха уплашени, страхуваха се да не се заразят, докато чакат за преглед. Освен това доста колеги се оттеглиха от кабинетите си, защото бяха ангажирани в белодробните отделения заради ковид“, коментира за БТА проф. д-р Ваня Юрукова, която е началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести и зам.-директор на МБАЛББ „Света София“.

Статистика сочи, че болните от туберколоза деца до 17 г. през 2018 г. са били 298, през 2019 г. - 204 деца, а през 2020 г. - 164 деца. Болните от туберкулоза възрастни през 2019 г. са били 1289 души, като в това число влиза броят на новооткритите случаи и рецидивите. През 2020 г. откритите случаи са едва 901.

Пулмолог: Най-добре е PCR тестовете да се върнат към личните лекари

Като проблем от болничното заведение открояват не само числеността, но и тежестта на заболяването при откриването му. Примери за това са зачестяващите случаи на деца с тежки форми на туберкулоза, като инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна и др. При възрастните се наблюдават големи абсцесни кухини – каверни с т. нар. „букетна инфекция“, микотична инфекция и други патогенни бактерии.

Начинът за предпазване от туберкулоза и последващите я утежнения, е провеждане на редовни профилактични прегледи и консултация със специалист при най-малки симптоми, обясни проф. д-р Юрукова.

Сред симптоматиката попадат такива, които не са толкова специфични и често биват неглижирани от хората - отпадналост, слабост, загуба на апетит, суха кашлица, наличие на храчки, в някои случаи кръвохрачене, нощно изпотяване, бодежи в гърдите, отслабване на тегло.

Безплатните скрининг и консултации в болницата са насочени към пациенти – възрастни и деца, като за тези, за които има подозрение, че са инфектирани или попадат в рисковите групи – вече веднъж са боледували, имат хронични белодробни болести, неваксинирани са или с некачествено проведена ваксинация, с установен намален имунитет вследствие на заболяване, недохранване, диети и т.н., са включени и допълнителни изследвания – туберкулинов тест с отчитане на 72-рия час, микробиологично изследване на храчка за бацила на Кох – причинителят на туберкулозата. Прегледите ще се извършват от 8:00 ч. до 12:00 ч. всеки ден. 

Повече за Коронавирус

corona
Цветелина Кирилова
2880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини