Витанов за COVID: Сега Ганьо работи умно по есенно-зимната вълна, като си мисли как ще прецака небесния кръчмар

  • 31 август 2022 14:26

  • 2022
  • 6
Витанов за COVID:  Сега Ганьо работи умно по есенно-зимната вълна, като си мисли как ще прецака небесния кръчмар
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

COVID вълната си отива, а по Черноморието ситуацията вече е добра. Така математикът от БАН проф. Николай Витанов анализира във фейсбук ситуацията с от COVID-19 в България.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32999

“Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е моментът за почивка на море, за който има такива планове”, пише математикът.

„Август е спокоен, както ви беше прогнозирано. Болниците няма да са пълни. Областите по морето всички са в зелената зона. Приятна почивка и през септември”.

Ето какво написа той във социалната мрежа:

Първо добрите новини. Вълната си отива. Стойностите на индексите падат.

Цялото Черноморие е добре. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Добрич даже е толкова добре, че излезе от Етап 1 на плана на МЗ и да отиде на Етап 0, тоест – в синята зона. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове.

За процеса на засилено неспазване на мерки в края на август вече ви писах. Социалната система е в хомеостазис, ще издържи това до началото на октомври, когато са изборите. След това ще има още седмица относително спокойствие и полека ще почне да идва сметката. Миналата година, ако помните, така си докарахме вторичен пик. Тази година няма да е така, но пък си гласим интересна дълбока есен. Но каквото, такова. Засега всичко е ОК.

Що се отнася до текущото състояние – вървим надолу. Това е текущият хомеостазис.

Мерките си свършиха работата – смазаха вълницата. Мерките могат да си отидат. При тая вълна заболелите във Франция бяха стигнали 200 000 ден. Тук – слаба ваксинация, но въпреки това малка вълница, перната и прегазена от немногобройни, но точно наложени като време и обем мерки. Ама то било щото Ганьо бил умен, не се ваксинирал и мерки не спазвал. Тъй, тъй Ганьо, всички са глупави, само Ганьо е умен. Сега Ганьо работи умно и красиво по есенно-зимната вълна, като си мисли какъв е хитър и как ще прецака небесния кръчмар да пие без да плаща. Ганьо, Ганьо-о-о-о, тоя кръчмар вижда всичко и не мож го прецака. Ама, пробвай се.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 48. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 75 дни. До изборите и след това.

14-дневната заболеваемост днес е 182.78 на 100 000. Спада, както се и очакваше. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Даже мерките падат преди да сме стигнали 150 на 100 000. Някои хора, разбиращи какво е това хомеостазис при сложните системи, са преценили, че няма да се наруши хомеостазисът достатъчно дълго време, ако се махнат мерките. Ето, мерките се махнаха, хомеостазисът си е налице. Ама ще се наруши ли в края на краищата хоместостазисът. Я не се съмнявайте – какво е за Ганьо от Балкана, умен и красив, знае всичко, може да окепази всеки хомеостазис. Към края на септември хомеостазисът се очаква вече да е окепазен, след средата на октомври това да си проличи доста, а през ноември се очаква да дойде и сметката от небесния кръчмар.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си се сдуха. Точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата грохна. Мерките дадоха резултат. Нито народът беше затворен, нито бизнесът спря, нито сезонът по морето пострада. Сезона по морето е силен, но вие, които четете тези сводки, никак не сте изненадани – това беше и прогнозата.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 152 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.91. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива.

Знаете – оттук нататък ще има разширявания и свивания. Този индекс е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Росица Валентинова
2022 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
някой си

2022.09.01 | 07:17

6
ей недоносен олигофрен обиждаш всички БЪЛГАРИ ,значи като не ти играем по свирката сме ганьовци
шофьор

2022.09.01 | 07:11

5
витанов витанов , ако не е фейсбук си жив умрял защото няма кой да ти чете ГАНЬОВЩИНИТЕ

2022.08.31 | 23:38

4
Ганьо Витански, работиш ама няма измъкване, тия господари ще те изчистят много скоро.
фкеу.

2022.08.31 | 16:50

3
ПО ГОЛЯМ ГАНЮ ОТ ВИТАНОВ НЯМА ,ТЪРСИ СВЕТЛИНА НА ПРОЖЕКТОРИ
Умник Гюро

2022.08.31 | 16:00

2
А пък сега нека Бай ти Гюро ти каже право в мутрата: Е.б.и си пу..т.ката майна, педерастичен сатанист. Иди и си набий 10 бустера - награда от Бил Гейтс.
Росен

2022.08.31 | 14:43

1
Много сметки, никакви нормални прогнози. И да си махне Козята брада.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини