СЗО: COVID-19 e убил 1 милион души от началото на годината

  • 26 август 2022 10:05

  • 237
  • 3
СЗО: COVID-19 e убил 1 милион души от началото на годината
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Един милион души са починали от COVID-19 от началото на 2022 г. Това разкри Световната здравна организация, която нарече тази цифра "трагичен крайъгълен камък".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1288

По данни на СЗО от началото на пандемията преди повече от две години и половина повече от 6,4 милиона души по света са загубили живота си вследствие на коронавируса.

Шефът на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че цифрите, достигнати тази седмица, показват, че светът не се "учи да живее" с вируса.

Тази седмица преминахме трагичния крайъгълен камък от 1 милион смъртни случая от началото на тази година, обяви той на пресконференция.

"Не можем да кажем, че се учим да живеем с коронавируса, когато 1 милион души са починали от COVID-19 само през тази година, когато сме от две години и половина в пандемия и имаме всички необходими инструменти за предотвратяване на тези смъртни случаи", подчерта Гебрейсус.

Той призова правителствата да увеличат усилията си за ваксиниране на всички здравни работници, по-възрастни хора и други, изложени на най-висок риск, за достигане на 70% покритие на ваксините за цялото население.

Въпреки че искането на СЗО беше страни да са ваксинирали 70% от населението си до края на юни, 136 държави не успяха да постигнат целта, а в 66 от тях все още покритието е под 40%.

Радостно е да се види, че някои страни с най-нисък процент на ваксинация вече наваксват, особено в Африка, отчете шефът на СЗО.

По негови думи само 10 държави са с по-малко от 10% ваксинирани.

Изследване установи, че лекарство на "Пфайзер" за COVID не е ефективно при млади хора

Според Гебрейсус обаче "трябва да се направи много повече" за ваксиниране, тестване и ограничаване на разпространението на вируса.

"Една трета от световното население остава неваксинирано, включително две трети от здравните работници и три четвърти от възрастните хора в страните с ниски доходи", отчете той.

Последвайте канала на

Калина Христова
237 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2022.08.26 | 16:06

3
И у нас, и в чужбина Ковид се разпространява чрез ваксинацията. Отровите-ваксини заразяват ваксинираните, унищожават имунната им система и невинните жертви стават перманентно болни от Ковид. Освен това те се разболяват и от всякакви други болести, както е при болните от СПИН.
Аз

2022.08.26 | 10:40

2
Ха ха ха...
само питам

2022.08.26 | 10:33

1
а ваксите КОЛКО????,,,,,,,,,,,

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини