СЗО отбелязва спад на случаите на маймунска шарка през последната седмица

  • 25 август 2022 16:11

  • 261
  • 2
СЗО отбелязва спад на случаите на маймунска шарка през последната седмица
© Novini.bg/Canva

Броят на регистрираните случаи на маймунска шарка в световен мащаб е намалял с 21% през последната седмица, променяйки продължилата месец възходяща тенденция на инфекциите. Възможно е епидемията в Европа да започне да намалява, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация.

СЗО обяви, че новите случаи за седмицата са 5907, а Иран и Индонезия са регистрирали първите си случаи на маймунска шарка. Към днешна дата е съобщено за повече от 45 000 случая в 98 страни от края на април. Случаите в Америка са 60% от общите случаи през последния месец, докато тези в Европа са около 38%. В доклада се казва, че инфекциите в Америка показват „продължително рязко нарастване“.

В началото на юли, само седмици преди организацията да обяви международното разпространение на болестта за глобална извънредна ситуация, директорът на СЗО за Европа каза, че страните в региона са отговорни за 90% от всички лабораторно потвърдени случаи на маймунска шарка.

След като британските здравни власти видяха спад в случаите, заявиха миналата седмица, че има „ранни признаци“, показващи забавянето на епидемията от маймунска шарка в страната.

Във Великобритания започва клинично изпитание за откриване на лечение на маймунска шарка

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство понижи нивото на епидемията от маймунска шарка в страната миналия месец, заявявайки, че няма доказателства, че някогашната рядка болест се е разпространявала другаде, освен при мъже, които са имали сексуален контакт с други мъже.

Откакто бяха регистрирани първите случаи на маймунска шарка в Европа и Северна Америка през май, СЗО и други организации отбелязаха, че тя се разпространява главно при мъжки хомосексуален контакт. 

Маймунската шарка е ендемична в някои части на Африка от десетилетия и експертите подозират, че огнищата в Европа и Северна Америка са били предизвикани, след като болестта започна да се разпространява по сексуален път на две рейв партита в Испания и Белгия.

Виолета Симеонова
261 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.08.26 | 16:05

2
И у нас, и в чужбина Ковид се разпространява чрез ваксинацията. Отровите-ваксини заразяват ваксинираните, унищожават имунната им система и невинните жертви стават перманентно болни от Ковид. Освен това те се разболяват и от всякакви други болести, както е при болните от СПИН.
В

2022.08.25 | 16:38

1
Подали сме документи за напускане от СЗО, защо не го пишете а ни занимавате с глупости.

Добави коментар

Водещи новини