Честото уриниране - симптом за свръхактивен пикочен мехур

  • 23 август 2022 10:50

  • 7547
  • 0
©

Уринирате ли над 8 пъти в рамките на 24 часа? А повече от веднъж през нощта? Ако отговорите на тези въпроси са „Да“, то вероятно страдате от свръхактивен пикочен мехур (СПМ).

Това е медицински проблем, при който мехурът е по-активен, отколкото обикновено. Вместо да остане в покой, докато урината изпълва пикочния мехур, мускулът се свива често и спонтанно. Това кара човек да чувства внезапно и понякога непреодолимо желание за уриниране, което не може да бъде потиснато дори когато пикочният мехур не е пълен. Тези неволеви контракции на мехура създават спешна нужда от уриниране, честа необходимост от ходене до тоалетна и в някои случаи неволно изпускане на урина, защото не сте стигнали до тоалетната навреме.

СПМ се характеризира със следните симптоми:

- Неотложност на уринирането - внезапно и неудържимо желание за уриниране, което е трудно да се задържи

- Често уриниране - осем или повече пъти в денонощието

- Никтурия – събуждане един или повече пъти през нощта за уриниране

- Уринарна инконтиненция - чувството за необходимост от изпразване на пикочния мехур е толкова силно, че може да изпуснете урина, преди да стигнете до тоалетната.

Както можете да си представите, СПМ е в състояние да преобърне целия Ви свят, но е възможно да бъде контролиран с подходящо лечение. За целта е важно да предприемете първата стъпка, като се обърнете към личния си лекар, за да определите дали симптомите, които изпитвате, се дължат на свръхактивен пикочен мехур или друго състояние, и да решите кое лечение е най-доброто за вас.

Може да ви е неудобно да обсъждате такъв личен въпрос с вашия лекар, но си струва да предприемете тази стъпка и да потърсите помощ, особено ако симптомите ви нарушават ежедневните ви дейности и качеството ви на живот.

Диагнозата СПМ се поставя главно на база на симптомите и чрез изключване на други възможни причини. Лекарят може да назначи и анализ на урината, който показва наличието на глюкоза, кръв или данни за инфекция – чести причини за подобни симптоми. В някои случаи може да е необходимо насочване към специалист за допълнителни тестове като уродинамично изследване. То обикновено се извършва като амбулаторна процедура в болница. Уродинамичното изследване може да оцени способността на пикочния мехур да задържа урина и да се изпразва постепенно и изцяло, а също и дали пикочният мехур има неволеви контракции, които причиняват изпускане на урина.

Научете повече на moiat-mehur.bg - българският уебсайт за хора, живеещи със свръхактивен пикочен мехур, създаден от Астелас България. В специализирания интернет портал можете да намерите всичко за СПМ на едно място, както и тест за самооценка на пикочния мехур, дневник на уринирането, тренировки за пикочен мехур, практични съвети и др.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
7547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини