МЗ удължава срока за носене на предпазни маски

  • 19 август 2022 19:40

  • 2720
  • 4
МЗ удължава срока за носене на предпазни маски
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Срокът за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения, аптеките и градския транспорт се удължава до 25 август. Това се посочва в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев. Заповедта е публикувана на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33026

Освен в градския транспорт, предпазните маски са задължителни и при престой на лицата на прилежащите спирки и станции на закрито. Предпазни маски са необходими и при посещение в оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Доц. Ангел Кунчев не направи прогноза за развитието на COVID-19 през есента и зимата

Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Всички, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от метър и половина, се посочва още в заповедта.

Всички работодатели и органи по назначаване трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения - редовно проветряване и дезинфекция, недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други); инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете и осигуряване на сапун, вода и дезинфектант. При възможност и по преценка работодателите могат да организират и дистанционна форма на работния процес или работно време с променливи граници.

Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда, се допълва в заповедта.

Остава в сила и изискването за провеждане на засилен сутрешен филтър в детски ясли и детски градини за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. Изисква се и ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Заповедта цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, отнасящи се за етапа на разпространение на COVID-19, на който съответстват въвежданите с нея мерки, и отменя всички въведени противоепидемични мерки в отделните области. След влизане в сила на заповедта директорите на регионалните здравни инспекции могат да въвеждат противоепидемични мерки, съответстващи на по-висок етап на разпространение на COVID-19 при необходимост.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2720 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.19 | 21:34

2
И оная работа да те боли пак е ковит,нали така каза малоумника.

2022.08.19 | 22:10

4
ти нямаш какво да те боли, скопец жалък :)
В

2022.08.19 | 21:35

3
Тоя му е време за бой с камани.
после

2022.08.19 | 20:45

1
до септември и идват вече настинките, грипа, други респираторни заболявания... рай за ковид пландемията, всеки болен ще е ковид хахахаха

Добави коментар

Водещи новини