Напредъкът в борбата срещу СПИН е възпрепятстван от пандемията от COVID-19

  • 28 юли 2022 12:12

  • 391
  • 1
Напредъкът в борбата срещу СПИН е възпрепятстван от пандемията от COVID-19
© Getty Images

Пандемията от COVID-19, която наруши достъпа до лечение и превенция, забави напредъка на борбата срещу СПИН, предупреди в годишния си доклад Обединената програма на ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS), съобщиха световните информационни агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

"През последните две години многобройни и едновременни кризи по света оказаха опустошително въздействие върху заразените с ХИВ и забавиха световната реакция на пандемията от СПИН", предупреждава докладът, публикуван в деня на откриването на Международната конференция по СПИН в Монреал.

Имунизираха първите пациенти с експерименталната ваксина на „Модерна“ за ХИВ

Въпреки че през миналата година броят на заразените с ХИВ в световен мащаб продължи да намалява (с 3,6% спрямо 2020 г.), това е най-малкият спад от 2016 г. 

През 2021 г. са регистрирани около 1,5 милиона нови случая на заразяване с ХИВ, или повече от 4000 души на ден.

През миналата година от СПИН са починали 650 000 души, или по един на минута.

Световният ден за борба със СПИН е!

Броят на ХИВ-позитивните лица, които имат достъп до лечение, също продължава да се увеличава през 2021 г., но само с 1,47 милиона в сравнение с 2 милиона през предишните години. Това е най-малкото увеличение от 2009 г. 

В доклада се посочва, че най-уязвимите групи от населението, особено най-бедните, са най-засегнати. Разликата в достъпа до лечение между децата и възрастните се задълбочава, вместо да намалява. През 2021 г., докато 70 процента от възрастните, живеещи с ХИВ, са получавали антиретровирусно лечение, само 41 процента от децата са получавали такова. Така около 800 000 ХИВ-позитивни деца не получават никакво лечение.

У нас: Нивото на болестност от ХИВ се задържа ниско

През 2021 г. децата представляват четири процента от населението, живеещо с ХИВ, но на тях се дължат не по-малко от 15 процента от смъртните случаи, свързани с ХИВ.

Най-застрашените групи все още са хората, които си инжектират наркотици, проституиращите и хомосексуалните мъже.

За да бъде постигната целта за прекратяване на епидемията от СПИН до 2030 г., трябва да се отделят допълнителни средства, заявиха от Обединената програма на ООН за борба с ХИВ/СПИН .

Испански болници търсят 250 доброволци за изпитване на ваксина срещу СПИН

През 2021 г. наличните международни ресурси за борба с ХИВ са с шест процента по-малко, отколкото през 2010 г., допълва БТА.

"Лидерите не бива да възприемат тази огромна червена тревога като знак за спиране", пише изпълнителният директор на програмата Уини Бянима. "Този доклад не е признание за провал. Това е призив за действие."

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.07.28 | 17:36

1
Именно ваксините унищожават имунната система, водят до авто-имунни заболявания и предизвикват СПИН. Тези генни отрови са най-краткия път към ада.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини