СЗО съветва мъжете, изложени на риск от заразяване с маймунска шарка, да намалят броя на сексуалните си партньори

  • 27 юли 2022 20:57

  • 4044
  • 6
СЗО съветва мъжете, изложени на риск от заразяване с маймунска шарка, да намалят броя на сексуалните си партньори
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Предвид факта, че в много страни броят на заразените с маймунска шарка се увеличава, Световната здравна организация (СЗО) за първи път публикува конкретни препоръки за сексуално поведение на хората в най-рисковите групи, съобщава БТА.

По данни на СЗО в 98% от съобщените случаи става въпрос за мъже, които са имали сексуален контакт с множество други мъже. СЗО моли представителите на тази група засега да намалят броя на сексуалните си партньори, да се въздържат от секс с нови партньори, а при секс с нови партньори - да си разменят с тях контакти, за да може, при необходимост, да бъде проследено предаването на заразата.

ЕС започва снабдяване с ваксина срещу маймунска шарка

Въпреки това организацията подчерта, че всеки може да бъде заразен.

"Освен предаването по полов път, маймунската шарка може да се разпространява и чрез близък контакт между хората в домовете им, като например под формата на прегръдки и целувки, както и чрез заразени хавлии или чаршафи", заяви днес ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Заразата може да бъде спряна, "ако страните, общностите и индивидите се информират, отнасят се към рисковете сериозно и предприемат необходимите стъпки за спиране на предаването и за защита на уязвимите групи", каза още Тедрос.

По отношение на ваксинацията срещу маймунската шарка, все още има въпросителни във връзка с ефективността на ваксините и относно това кой точно трябва да се ваксинира. СЗО не препоръчва масова ваксинация, а "целенасочена ваксинация на хората, влезли в контакт със заразени с маймунска шарка и хората, изложени на висок риск от контакт, включително здравните работници, някои работници в лаборатории и хората с множество сексуални партньори".

СЗО е получила информация за над 18 000 случая на заразени с маймунска шарка от 78 държави, като над 70% от случаите на заразяване са регистрирани в европейски страни, в много от които досега не е имало случаи на това заболяване. Миналата седмица СЗО обяви епидемията от маймунската шарка за "извънредна ситуация с международно значение".

Мая Йорданова
4044 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.07.28 | 10:28

6
влиза мъж във секс шопа , а продавачката го пита , ти за какъв хуй си тука ?

2022.07.27 | 23:44

5
Най хубавата пандемия. Дано е смъртоносна. До гуша ни дойде от тия извратеняци

2022.07.27 | 23:42

4
Всички педали болни от тая болест. И света да се отърве от тая противна напаст от извратеняци. Да си правят прадове при св. Петър. Да върнат красивата дъга и се облекат в черно за да посрещнат смъртта.

2022.07.27 | 22:51

3
СЗО - то се грижи за мъжеловците , за пе,дерасите ! Лайнояди !
коломан

2022.07.27 | 22:36

2
хмм ма тва ще излезе няква полезна болест - ето защо у европата има толкоз болни

2022.07.27 | 22:28

1
Че.де.р.аси. СЪР!

Добави коментар

Водещи новини