Европейската агенция по лекарствата одобри ваксина срещу маймунската шарка

  • 22 юли 2022 21:50

  • 836
  • 2
Европейската агенция по лекарствата одобри ваксина срещу маймунската шарка
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи днес, че е одобрила използването на ваксина срещу едра шарка (вариола) при човека да бъде разширено и тя да се прилага за ограничаване на разпространението и на маймунската шарка, предаде Франс прес.

"Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) в ЕАЛ препоръча да се разширят показанията за приложение на ваксината срещу вариола "Имванекс" (Imvanex), като се включи защитата на пълнолетни хора срещу маймунската шарка", посочи в комюнике регулаторът.

Ваксината "Имванекс" на датската фармацевтична компания "Бавариън Нордик" (Bavarian Nordic) е одобрена в Европейския съюз от 2013 г. за предпазване от вариола. Тя е одобрена срещу маймунската шарка поради сходството на вируса, който я причинява, с този вариолата.

СЗО обмисля дали да обяви маймунската шарка за извънредна ситуация в световен мащаб

При откриването на заседание на експертния Комитет за извънредни ситуации към Световната здравна организация вчера генералният директор на СЗО изрази безпокойство от растящия брой случаи на маймунска шарка.

В последните седмици ситуацията се влошава, като към момента са регистрирани общо над 15 300 случая в 71 държави, сочат данните на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

На първата среща на Комитета за извънредни ситуации на 23 юни повечето експерти препоръчаха на шефа на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус да не обявява международна извънредна ситуация в общественото здравеопазване.

Установена за първи път при човек през 1970 г. маймунската шарка е по-малко опасна и заразна от едрата шарка, изкоренена пред 1980 г., отбелязва АФП.

Виолета Симеонова
836 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.22 | 22:31

1
смаpт на С3О
Име

2022.07.22 | 23:05

2
Я да си вървите на майнатаси с тия ваши убийствени ваксини и острови неви искаме никакви ваксини и реклами пъхнетесиги у усраните гащи тия ваксини айде няма нужда

Добави коментар

Водещи новини