Проф. Ботев: Омикрон е най-коварен, ето какво предизвиква и уврежда

  • 21 юли 2022 09:20

  • 5678
  • 9
Проф. Ботев: Омикрон е най-коварен, ето какво предизвиква и уврежда
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация предупреди, че европейските страни трябва да ускорят ваксинирането и да възстановят носенето на маски, за да се справят с нарастването на случаите заради Омикрон. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Коронавирусът е РНК вирус, който силно мутира. Всяка година би следвало да излизат нови ваксини. Бидейки в контакт с нашето тяло, се образуват огромен брой антитела. Когато имаме нов вариант, той се променя антигенно и това се случва с много малка част от него, където се намират 90% от вирус-неутрализиращите антитела", обясни хематологът проф. Чавдар Ботев.

Той посочи, че при варианта Омикрон се е получила благоприятна промяна с около 15 гена в тази част и затова той е много по-различен от предишните варианти. Всички преболедували и ваксинирани повторно се заразяват с него, отбеляза хематологът.

Министър Сербезова: При 5% от хоспитализираните заради COVID-19 заболяването протича тежко

Подвариантите BA.4 и BA.5 вече циркулират у нас, а проф. Ботев отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че BA.5 е с 36% по-агресивен.

Хематологът е наблюдавал деца, които са се заразили с Омикрон. 2-3 дни са били с температура от 39 градуса, след което всичко е преминало.

"Не трябва да даваме антибиотик и при децата много внимателно да се взима парацетамол. Най-много увреждания на черния дроб в света стават с парацетамол. Няма смисъл да го взимаш 5 дни, ако нямаш температура. Има група лекарства, които дават фантастични резултати. Те бяха в основата на индийски лекар, който беше в Южна Африка със 7 хил. пациенти и нито един починал", изтъкна проф. Ботев.

По думите му само 6% от болните имат нужда от антибиотик. Неправилно даден, той увеличава с 40% смъртността, каза специалистът и добави, че най-важното е да няма паника.

"Омикрон е най-коварният вариант. Протичайки по-леко, хората не му обръщат внимание и се получават доста пациенти с тромбози и увреждане на съдовете. Увредата на съдовете трябва да се възстанови и затова трябва да се дават поне антитромботични лекарства. Появяват се след 4-5 месеца, може и след година. Уврежданията на мозъка и бъбреците са доста сериозни", предупреди проф. Ботев.

 

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Росица Валентинова
5678 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Умник Гюро

2022.07.21 | 10:15

2
Ваксините на Гейтс-Фаучи-Рокфелер са всъщност генно инженерни продукти. Генрално те действат в 2 направления. Първо, вкарват синтетични генетични ензими в човешките клетки, които предизвикват мутации и изменения на генетичния код. Човекът се превръща във Франкенщайновски хибрид, с разрушена имунна система и боледуващ непрекъснато. Става роб на фармацевтичните компании, докато накрая умре след поредната бустерна инжекция... Второ, ваксините съдържат нано-частици, които се възпроизвеждат непрестанно в човешкото тяло. Образуват се синтетични-емитерни структури - така наречените "моргелони". Човекът се превръща в рутер, способен да бъде направляван от разстояние чрез блу-туф и 5Джи технологии. Т.е. хората стават част от компютърните глобални мрежи... Хайде сега отивайте и се ваксинирайте, както сатанистите в България ви казват... Това е най-краткия път към ада.
До коментиралия по-долу

2022.07.21 | 13:06

9
Неграмотен съм бил, ама четеш, нали... Че май са те ваксинирали вече и те побиват тръпки!
doktora

2022.07.21 | 11:32

5
Ти нормален ли си бе? Я бегом към Сибир да живееш природосъобразно.

2022.07.21 | 10:20

3
Копейкин, разбираш ли поне някой от термините, които си написал? Наслагал си несъвместими думи във всяко изречение. Аман от неграмотни тролове.
тука

2022.07.21 | 13:00

8
само професори има
✌Дани Каназирева✌

2022.07.21 | 09:51

1
!!! ☞Боко-Бългaроубиецo от ceлo Xepakoвo YMPИ, YMPИ, YMPИ!!!☜ .¸¸¸.††††††.¸¸¸.ГРОБОВЕ и КОВЧЕЗИ за БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ: Бойко Методиев Борисов, Kpacимиp Дoнчeв Kapakaчaнoв, Цвeтaн Цвeтaнoв, Coлoмoн Пacи, Пeтъp Mockoв, Костадин Костадинов, Олга Сотирова, Стойчо Кацаров, Ангел Кунчев, Радан Кънев, Николай Василев, Димитъp Пeтpoв, Тодор Кантарджиев, Христо Хинков, Гeopги Mиxaйлoв, Красимир Гигов, Богдан Петрунов, Oгнян Kyнчeв, Пeнka Пeтpoвa, Николай Витанов, Радостина Александрова, Трифон Вълков, Cтeлa Дeнчeвa, Димитър Петров, Николай Габровски, Мира Кожухарова, Ивo Пeтpoв, Мария Стаевска, Георги Момеков, Любомира Гломб, Костадин Ангелов, Paдka Apгиpoвa, Mиpocлaв Ceвлиeвckи, Гepгaнa Hиkoлoвa, Лъчезар Томов. ¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸
Шиши

2022.07.21 | 11:48

7
Болен си.

2022.07.21 | 11:42

6
Тия вече не знаят какво да лъжат,да си доктор в днешно време.
Off

2022.07.21 | 11:09

4
Този актьор рекламираше ивермектина. Всичките му приказки са ала-бала за кинти.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини