Вирусолог разкри какви мерки могат да се наложат заради COVID-19

  • 16 юли 2022 09:00

  • 2063
  • 3
Вирусолог разкри какви мерки могат да се наложат заради COVID-19
© Pixabay

Ситуацията с COVID-19 в момента е динамична, но едва ли ще изисква нещо повече от носенето на маски на определени места. Това заяви в студиото на „Събуди се” вирусологът от БАН професор Радостина Александрова, коментирайки новите мерки, които ще бъдат въведени от понеделник в някои райони на страната заради увеличения брой на новозаразените.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32654

„Мисля, че носенето на маски на някои места за момента, е напълно достатъчно. В началото на пандемията, когато нямахме никаква алтернатива – беше нормално да разчитаме на затваряне и изолация. Сега обаче с ваксините и достатъчно здрав разум, мисля, че можем да продължим напред. Не очаквам да вървим към нещо, което да изисква друго, освен носенето на маски”.

Богдан Кирилов: Наличните ваксини са в срок на годност и са ефективни срещу новите подварианти на Омикрон

"Ако в началото на пандемията вирусът беше нов за всички и всеки човек, който е бил в контакт с него – имаше реалния шанс да бъде инфектиран – сега ситуацията не е такава. В момента, когато вирусът се появи в дадена общност – той се изправя пред една бариера – по-висока или по-ниска. Това са хората, които имат имунитет. Не можем да кажем конкретно колко са тези хора, но при всички случаи не е така, както беше преди две години. Сега вирусът се чувства у дома си само сред един малък контингент. Това са хората, които имат нисък имунитет", подчерта тя. 

По думите й ситуацията е динамична, но се появяват нови варианти, които успяват да избягат от имунния отговор и ваксините. „В момента такъв е случаят с Омикрон. Той се промъква през имунитета, създаден от ваксината, но това е една нормална тенденция. Но той протича доста по-леко, защото хората имат един първоначален имунитет. За мен лично въпросът е да не се стига до някакво драматично заболяване”.

Активните случаи на COVID-19 в България са 11 293

Според професор Александрова новите подварианти на COVID-19 се разпространяват все по-успешно в Европа. „Най-застрашени са при хората над 65 години, където можем да очакваме и по-тежко боледуване. Затова и призивите за бустерни дози не са случайни. Това е начинът да бъде освежен имунният отговор и да се поддържа в напрегнато състояние, за да се пребори. Аз не виждам причина защо да не можем да продължим живота си нормално”.

„Вирусът еволюира непрекъснато, защото и той търси начин да оцелее. Да с течение на времето ще ставаме все по-адаптирани, но в никакъв случай не бива да бъде подценяван Омикрон. Нормално е вирусите да се променят, а с тях и ние, защото сме в непрекъснат контакт. Затова е хубаво всеки да се замисли кога е боледувал, кога е ваксиниран, защото с времето имунният ни отговор трябва да бъде подсещан”, заяви вирусологът.

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Павлова
2063 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.07.16 | 11:13

3
Вставайте да ги избесим
Emi

2022.07.16 | 09:17

2
Неви искаме никакви маски мерки щеви унищожим този път няма да ви се разминат номерата няма да стане това което искате айде марш в лайнарника свино осрана стига с тия ваши убийствени ваксини пъхнетесиги у усраните гащи

2022.07.16 | 09:09

1
Никкви мерки няма да бъдат наложени, защото изгубихте авторитет да налагате меpки. В развития свят готвят тpибунали за ковид оpганизаторите. Ковидидиoтията ще бъде заклеймена като тотална гpешка, която нe бива да бъде повтаpяна.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини