Как да намалим вредата от цигарите, алкохола и вредните храни?

  • 14 юли 2022 12:33

  • 728
  • 2
Как да намалим вредата от цигарите, алкохола и вредните храни?
© pixabay

Заболеваемостта и смъртността при европейците може да бъде значително намалена, ако се вземат адекватни и навременни мерки в три области – нездравословното хранене, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Хиляди животи могат да бъдат удължени с промяна на потребителското поведение. Намаляването броя на инфарктите, инсултите, онкологичните, респираторните и метаболитни заболявания е възможно с адекватни държавни политики и програми, което би довело до редуциране с милиарди на обществените разходи за здравеопазване в ЕС. Изтъкнати лекари, икономисти и специалисти по обществено здраве се обединиха около този извод. Те коментираха темата „Намаляване на вредата от рисковите фактори: по-добра защита на по-ниска цена“ по време на международна медийна среща, част от осмата научна конференция „Факти, противоречия и дебати в диагностиката и лечението на сърдечни и съдови заболявания“, организирана от „Арбилис“ в Банско.

Намаляването на вредата от всички отговорни за развитието на хронични незаразни заболявания рискови фактори може да бъде ключово за подобряване на общественото здраве и за положителна промяна в смъртността и годините неработоспособност.

Икономическият експерт Александър Хинц и проф. Борислав Георгиев

В днешната реалност има редица рискови и поведенчески фактори, като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене които не могат да бъдат напълно преустановени, въпреки осъзнаваните рискове, но нивото от риск от тях може да се промени така, че да се намали негативното въздействие върху човешкия организъм и за населението като цяло“, каза проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.

Учени: Бездимните продукти са по-ефективни за намаляването на вредата от тютюнопушенето

При равни други условия, изчисленията на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) показват, че ако през 2020 г. половината пушачи в България бяха преминали към нагреваеми тютюневи изделия, то това би намалило хоспитализациите от сърдечносъдови, онкологични и респираторни заболявания с 15-20% на година и би спестило 1,8 млрд. лева обществени разходи за лечение и нетрудоспособност, сочи докладът на българските икономисти. Изчисленията им също така сочат, че през 2019 г. пропуснатите ползи за икономиката, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4,4 млрд. лв. или 3,7% от БВП.

Заболеваемостта от същите диагнози спада с 22% при прилагане на политика за намалена вреда от тютюнопушенето в Германия, показва друг експертен анализ. Словакия би намалила смъртността от предотвратими болести с 14 000 случая, ако въведе превенция и подходящо лечение, стана ясно още по време на форума.

17% смъртност от болести, свързани с нездравословно хранене, отчитат в Европа

Болестите, свързани с нездравословното хранене, са причината за 17% от смъртните случаи в Европа, показват данните от специален доклад на GLOBSEC, разработен за Словакия. Страната е сред европейските страни-членки с най-висока смъртност поради нездравословно хранене. 26% от словаците умират заради болести, свързани с неправилното си хранене. Причината най-голямата платформа за сигурност в Европа GLOBSEC да се занимава с анализи в сферата на здравеопазването е, че COVID-19 показа, че ако здравната система не съумява да се справи адекватно, това представлява заплаха за националната сигурност.

„В Словакия могат да бъдат избегнати почти 14 000 смъртни случая годишно, ако изпълняваме мерки за превенция и предоставяме подходящо лечение“, посочи експертът по обществено здраве Мартин Сматана, който има богат професионален опит в здравните фондове и системи на Англия, Чехия и Словакия. „Най-добре в тази област се справят Испания, Италия и Исландия и виждаме, че те правят много за превенцията на заболяванията. Общото между тези три държави е и по-добрият начин на хранене – употребява се по-малко сол и захар, храната е тип Средиземноморска диета - предимно с риба и зеленчуци. Това не е така нито за Словакия, нито за България.“

Най-нездравословно се хранят в Унгария и Словакия

Експертът от Словакия изтъкна, че при премахване на транс мазнините, чрез 30% данък върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и 10% субсидиране на плодовете и зеленчуците биха могли да се стимулират по-добри хранителни навици. Така могат да се предотвратят около 4000 смъртни случая в Словакия всяка година, а наред със спасените животи това може да спести 40 млн. евро годишно в бюджета за здравеопазване.

Други аспекти на по-здравословно хранене (например доближаване до средиземноморската диета) може да спестят допълнителни 200 млн. евро годишно от разходите за лечение на сърдечносъдови заболявания, а още могат да бъдат спестени от превенцията на диабет и рак.

Да има данъци според съдържанието на чист алкохол

Алкохолът се определя като вторият значим фактор, причиняващ предотвратима смърт в света. Той води до развитие на цироза на черния дроб и различни видове рак, при прекаляване са възможни и мозъчни изменения, социални проблеми, насилие, което също е сериозен здравен риск.

Успешните политики за намаляване на вредата от алкохола в Словакия биха включвали стимулирането на по-малко вредните алкохолни напитки, заместващи по- вредните чрез увеличаване на данъчните ставки пропорционално на съдържанието на чистия алкохол, ограничаването на количеството, което се употребява и рестрикции за продажбата на алкохол след определен час вечер. Важно е също така да се повиши възрастта, след която е разрешена употреба на алкохол и тя да стане 21 години. Тази мярка следва да се прилага строго, съветват експертите от Словакия, която отчита най-висок процент общо потребление на алкохол и травми, дължащи се на употребата му.

В Германия по-рисково поведение спрямо алкохола проявяват младите жени. 80% от общата консумация на алкохол е на бира и на вино, а нивото остава на същите нива през годините. Причината е, че алкохолът не е достатъчно регулиран и обложен с акцизи. В най-младата и в най-възрастната група имаме надвишаване на рисковия дневен лимит алкохол, казва икономическият експерт Александър Хинц.

По-висок акциз на тютюна

И докато при алкохола намаляването на вредата е най-вече постижима с намаляване на приема до умерено пиене, то при цигарите се препоръчва пълното им спиране. Но тъй като това на практика се оказва трудно – трябва да се предприеме намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез алтернативи, казва Хинц и посочва немската практика - най-високорисковият продукт цигари е с най-висок данък, а алтернативните електронни цигари са с най-нисък данък. Ако само половината пушачи заменят цигарите с алтернативи с намалена вреда, случаите на инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ биха спаднали с близо ¼ при германците в средна възраст, показва анализът на експертите от PIVOT Германия, представен от Александър Хинц. Той разработва стратегии по регулаторни въпроси в ЕС и един от последните му проекти е за въздействието на законовата рамка върху намаляване на незаразните болести в държавите членки на ЕС. Анализът на PIVOT сравнява две възрастови групи (30-44 г. и 45-64-г.) за 4 заболявания, вследствие на пушене – инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ.

Преминаването на продукти с намален риск увеличава годините живот в добро здраве

Дори само половината пушачи да минат на бездимна алтернатива, качеството на живот се повишава значително и в двете изследвани възрастови групи, става ясно от проучването. Заболеваемостта от четирите болести би спаднала с цели 22% в групата на 33-44 годишните. При 45-64-годишните качеството на живот, измерено като намаляване на годините живот с увреждане, нараства с цели 25%.

Пушачите в Германия са 20 млн. души и по-малко от 50% от тях са се опитали да се откажат. Само 5-10% от тях спират да пушат и това е доста малък брой хора.

Преминаването към новите алтернативи може да е по-добрият вариант за онези, които не опитват да спрат или опитват, но не успяват. При алкохола нямаме нова алтернатива, която може да намали вредата подобно на тютюна, казва още немският експерт.

„Ориентираната към иновациите регулаторна система може да допринесе за намаляване на риска чрез насърчаване на технологичните продуктови иновации.

Резултатите дават ясно да се разбере, че регулацията на тютюна трябва да е изработена така, че да стимулира конкуренцията с цел да се създадат най-добрите продуктови иновации с най-висок потенциал за намаляване на риска“, показва опитът на Хинц.

186 000 пациенти по-малко, ако 50% от пушачите променят вредния навик в България

С 8 млн. жертви годишно, тютюнопушенето е една от често срещаните причини за предотвратима смърт по света. Основна причина е за влошено здраве, често отсъствие от работа и стремглаво растящи разходи за здравеопазване. Увеличава се рискът от коронарна болест на сърцето и инсулт с 2 до 4 пъти, а за рак на белия дроб – с 25 пъти. Освен щети върху здравето, цигарите причиняват сериозни разходи от публичните фондове за лечение.

Пропуснатите ползи за икономиката на България, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4.4 млрд. лв. или 3.7% от БВП за 2019 г., изчисляват икономистите от ЕКИП в свой доклад по темата за нагреваемите тютюневи продукти и техния ефект върху обществените фондове. В проучването се посочва колко от публичните разходи за здравеопазване (хоспитализации при свързани с пушенето болести – инфаркт, инсулт, рак, ХОББ, лекарства, болнични, пропуснати ползи, неработоспособност) могат да бъдат спестени в различни сценарии.

„При преминаване на половината от пушачите на алтернатива с намалена вреда 186 000 души по-малко ще бъдат пациентите в болниците или в здравната система от четири, свързани с пушенето диагнози. Това е намаление с приблизително 15-20% на хоспитализациите на година“, каза макроикономистът Аркади Шарков, който е член на Обществения съвет към „Индекс на болниците“ и на Обществения консултативен съвет към БЛС.

В този сценарий за година смъртните случаи от рак, инфаркт, инсулт и ХОББ биха намалели с 4200. Разходите за лечение биха били с 50 млн. лева по-малко, а общо 4 млрд. лева ще бъдат спестените разходи за здравеопазване и нетрудоспособност. Ако 50% от пушачите заменят цигарите с негорими тютюневи изделия икономистите изчисляват, че ще бъдат взети 166 000 болнични дни по-малко, а годините живот с увреждане вследствие на заболяванията, свързани с тютюнопушене ще паднат със 107 000.

„Предотвратимата смъртност е ключов фактор за икономиката. Потенциалните ефекти от промяната на потребителските навици (преход към по-малко вредни алтернативи) възлизат на 1.8 млрд. намаление на негативните ефекти или 41% намаление на финансовото измерение на щетата“, казва още Аркади Шарков.

Проф. Борислав Георгиев подчерта, че е невъзможно да се преустанови напълно тютюнопушенето, защото има силно пристрастяване и нека не си правим илюзията, че един човек, ако не е пушил димящи цигари една година, при него рискът е намалял. Изследване показва, че до 10-та година рискът намалява на 50% и така остава. Т.е. Той не достига никога рискът на никога непушилият човек. Желанието е да се преустанови максимално рано, чрез най-ранна продилактика. По думите му е изключително важно е обучението на детето вкъщи – да се храни правилно, да играе, да спортува, за да можем да изградим здрав човек.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
728 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.07.14 | 14:24

2
Тази седмица се публикува официално изследването на учени от Стокхолм-Швеция. Вече е доказано: ваксините подменят човешката ДНК и пораженията се предават на поколенията по генетичен път. Избиват не само нас, избиват и бъдещите ни деца. На оръжие хора: това е война срещу човечеството!
Баххх ве

2022.07.14 | 13:13

1
У изклесяците утепани

Добави коментар

Водещи новини