Пулмолог: Най-добре е PCR тестовете да се върнат към личните лекари

  • 13 юли 2022 07:25

  • 398
  • 4
Пулмолог: Най-добре е PCR тестовете да се върнат към личните лекари
© Novini.bg/ Canva

Здравното министерство предложи личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за ковид. Темата пред "Денят започва" коментира пулмологът д-р София Ангелова, която съкщо се обяви за това предложение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32589

"Острите заболявания и острите респираторни инфекции трябват да бъдат ограничени. Затова най-доброто нещо е пациентът да отиде при своя личен лекар, той да го насочи към PCR, да се установи дали става въпрос за ковид, грип или друга респираторна инфекция. По време на лечението, ако срещне затруднения, тогава да търси помощта на специалист", обясни тя.

Пулмолозите са малко на брой, при тях пациентите идват със записани часове. При тях идват и пациенти с астма, туберкулоза и други белодробни заболявания, подчерта лекарят.

Ще бъдат ли затегнати мерките срещу COVID-19

"Смесването на потоците е недопустимо и мисля, че връщането на PCR тестовете към личните лекари е изключително важно и ще даде спокойствие. В противен случай ще се създаде хаос в здравната система и доболничната помощ", заяви д-р Ангелова.

По думите ѝ маските са важни като мярка, а противопидемичните мерки срещу ковид помагат за ограничаване на други респираторни заболявания.

"Трябва да преценим кога трябва да се носят маски. Определено разчитам, че варинатите на Омикрон са още по-заразни, тоест, вероятността човек да се разболее е още по горяма, когато е затворно помещение и когато има струпване на хора", заяви пулмологът.

Според д-р Ангелова лекарските кабинети са едно то местата, на които носенето на маски трябва да е задължително.

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
398 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2022.07.13 | 11:29

4
Тази седмица се публикува официално изследването на учени от Стокхолм-Швеция. Доказано е вече: ваксините подменят човешката ДНК и пораженията се предават на поколенията по генетичен път. Избиват не само нас, избиват и бъдещите ни деца. На оръжие хора: това е война срещу човечеството!
Еми

2022.07.13 | 09:29

3
Айде няма нужда от вашите фалшиви тестове и отрови Неви искаме никакви ваксини тестове и нени интересуват вашите простотии
И още по-голям

2022.07.13 | 09:17

2
Подкрепа за нетестирани укро-бежанци!

2022.07.13 | 08:37

1
Стягайте се да изхвърлим слугите на глобалния ковид тоталитаризъм, без сериозен отпор няма да се откажат. Поне България да изчистим от тези дигитални овчари.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини