Медици от Асеновград изродиха бебе в седмия месец след усложнена бременност

  • 11 юли 2022 07:21

  • 486
  • 1
Медици от Асеновград изродиха бебе в седмия месец след усложнена бременност
© Pixabay

История с добър край от Асеновград - на фона на тежка прееклампсия и с отлепена повече от половината повърхност на плацентата и след спешно цезарово сечение на чайката, в седмия месец се роди живо и здраво малко бебе.

Благодарение на бързата намеса на лекари и навременното транспортиране с линейка, сега майката и бебето вече са добре и се възстановяват.

"Жената е от град Пловдив. Тя постъпи в Спешното в 9:30 ч. с обилно кървене. Установихме с ултразвук, че плацентата е отлепена, кръвното ѝ беше 200 на 150 и се наложи спешно цезарово сечение", разказва д-р Мария Кълева от МБАЛ-Асеновград.

Бебето и майката от Асеновград са транспортирани с линейка, купена чрез кампанията "Капачки за бъдеще".

"Капачки за бъдеще показа мотото си на практика - че заедно можем повече. Много добрата организация даде този дори за нас неочакван резултат предвид здравословното състояние на майката и ранната гестационна възраст на плода - това бебе имаше шанса да оцелее", разказва д-р Топчиян.

Детската линейка е най-добре приспособена за такива случаи, уточнява лекарят.

В студиото на "Денят започва" гост бе инициаторът на кампанията "Капачки за бъдеще" Лазар Радков.

"Кампанията стана толкова голяма, че все повече мисля да организирам екип, който да я движи, понеже наистина стана много работата и когато има много хора, има и много казуси и проблеми за решаване", каза той.

Лазар споделя, че всичко, което прави, е свързано с решаване на проблеми и помощ за другите.

"Сега приключвам обучението си за парамедик, защото искам да помагам. Днес имам събеседване в Центъра за спешна медицинска помощ, за да започна практика там. Тези неща ми идват отвътре. Вярно е, че понякога седиш и си блъскаш главата, особено за да се адаптираш към тази среда. Но просто искам да помагам", разказа Радков.

Радина Лазарова
486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Накева

2022.08.30 | 08:33

1
Браво! Нека има повече добри хора и добри случаи!

Добави коментар

Водещи новини