Доц. Кунчев: Има ръст на COVID случаите, но засега положението не е опасно

  • 04 юли 2022 16:36

  • 882
  • 3
Доц. Кунчев: Има ръст на COVID случаите, но засега положението не е опасно
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Разпространението на COVID-19 се следи внимателно, засега положението не е опасно. Министерството на здравеопазването има готовност да реагира, има и необходимите количества различни ваксини. Това коментира доц. Кунчев днес в Габрово, където в една от градските здравни бази има професионален семинар на тема "Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32023

В големите областни болници и в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната има разкрити кабинети, които работят безотказно и имат всички видове ваксини, с които може да се задоволи търсенето. По мнението на д-р Кунчев тези кабинети работят и сега и дори да не е много високо търсенето, дори само няколко души да искат да се ваксинират, има възможност всеки да го направи.

Доц. Кунчев разкри при какъв сценарий ще има COVID мерки у нас

COVID зоните са били закрити, защото беше отменена извънредната ситуация, а при това положение Здравната каса няма възможност да заплаща.

Според доц. Кунчев повишение на инфекцията през последите две-три седмици има, но натиск върху болниците все още няма.

Характеристиките на вируса, направени досега, се потвърждават, обясни той. По-лесно е заразяването, но вирусът е по-малко опасен. Системата ще реагира на базата на новата обстановка - ако започнат да се запълват отделенията и има натиск върху болниците, ще преминем към системата на допълнителни специализирани COVID отделения, посочи главният здравен инспектор.

COVID-19 у нас: 183 са новите случая за последното денонощие

По думите му прогнозата на всички е била, че ще имаме спокойно лято и едва към октомври случаите могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ни е опровергал.

Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крака или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално. С други думи, ако COVID вирусът продължава да се превръща в респираторен - като грипния и като много други, това е добре дошло. Дали ще е така обаче никой не може да каже, защото и промените в него продължават, каза още доц. Кунчев, цитиран от БТА.

Той посочи, че засега в София, Варна, Бургас заболеваемостта се увеличава и има ръст, въпросът е докъде ще се стигне ръстът. 

Днес в заседателната зала на ДКЦ 1, база 2 в Габрово се състоя професионален семинар с дискусия за специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ-Габрово, студенти и преподаватели от медицинските университети. Семинарът беше открит от д-р Момчил Баев, председател на фондация „Астра Форум“, която организира събитието .

Водещите специалисти, които разговаряха с лекарите, бяха доц. д-р Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил – главен държавен здравен инспектор, и клиничният психолог д-р Кирил Бозгунов.

Проф. Аргирова: Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено

Доц. Кунчев е представил проблемите на имунизационния календар на България в контекста на пандемията от COVID-19 и бежанската вълна от Украйна към България, както и имунизационния обхват на украинците, които търсят убежище у нас. Д-р Бозгунов е представил сравнително новия за България метод на мотивационно интервюиране, който лекарите да използват в общуването си с пациенти за имунизации. Семинарът беше закрит за журналисти.

Според съобщението на организаторите инициативата е част от национална програма, която се осъществява в цялата страна.

Организира се от фондация "Астра Форум", съвместно с националните представителства на СЗО и УНИЦЕФ за България, фондация „Америка за България“, Българското сдружение по иновативна медицина и със съдействието на Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
882 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.04 | 19:23

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
прасе

2022.07.04 | 17:10

2
спермояд

2022.07.04 | 16:53

1
айде скрий се бе платен плазмодий!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини