Доц. Кунчев разкри при какъв сценарий ще има COVID мерки у нас

  • 27 юни 2022 14:08

  • 3276
  • 7
Доц. Кунчев разкри при какъв сценарий ще има COVID мерки у нас
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ако има значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 и се натовари здравната система, ще бъде задължително да се въведат някакви ограничителни мерки. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил. Трудно е да се прецени дали това е начало на нова вълна на разпространение на коронавирусната инфекция, но ако отчитаме това, което се случва в Западна Европа и по-специално в Германия и Нидерландия, както и по-близо до нас – в Гърция, мисля, че може да се говори за начало на една по-висока вълна, допълни той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32002

Повишаването на броя на заболелите се дължи на спецификата на вируса, който по-лесно се предава, както и на събирането на много хора през летния сезон на определени места, при липсата на каквито и да е предпазни мерки. По думите на доц. Кунчев вирусът сега протича по-леко. Все още вариантите на вируса B.A.4  и B.A.5, които предизвикаха нова вълна в Китай, са слабо проявени в Европа, обясни още той. Принципна разлика в тези два варианта в сравнение с другите няма – лесно се предава и протича леко, добави той. 

Най-добрият вариант е всеки общопрактикуващ лекар да може да прави такава диагностика, каза още Кунчев в отговор на въпрос дали се обмисля вариантът личните лекари отново да могат да изпращат пациентите си на безплатен тест за коронавирусната инфекция. 

Втората бустерна доза ваксина, която преди дни от Министерството на здравеопазването препоръчаха за определена група лица, би предпазила толкова, колкото и предишните, допълни  доц. Кунчев. По думите му защитата не е сто процента, но и 60-70 процента е достатъчна защита. Дори ваксината да ни осигури предпазване от тежко протичане или от хоспитализация, или от смърт, не е малко, добави той. 

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести заболеваемостта от COVID-19 в страната се увеличава и към 26 юни тя е 45 на сто хиляди души население. 

240 новозарезени с COVID-19 у нас за последното денонощие

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
3276 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Име

2022.06.28 | 14:35

7
Дасиго духаш педал мръсен този път ще има бой с камъни и бомби дане си мисляте че щеви носим маски и ще си сложим тия ваши убийствени ваксини неви искаме никакви ваксини пъхнетесиги у усраните гащи и тия парцали никога няма да стане това което искате
Злопаметен

2022.06.27 | 17:10

6
Хайде сега затворете! Защо не смеете? Лесно беше през пролетните месеци на 2020, че при 13 случая обявихте извънредно положение, дори затворихте паркове, градини, планини, плажове... направете го сега пак! Ама не ви стиска в сезона на голямата лапачка, защото знаете какви протести ще се надигнат и какво ще последва...
Майтапчи Йово

2022.06.27 | 16:39

5
Тикво, за к'в чеп биеш тогава камбаната, щом протичала леко коронката бре, олигофренино:)))?!? Що не я биеш и за онези, които са преяли със зелени сливи, и ги гони дрисък, та да се пазят от... обезводняване?!?
анонимен

2022.06.27 | 15:35

4
долни лъжци.спрете да тормозите народа. побъркахте го с тази фалшива пандемия.изроди
с новата дигитална система

2022.06.27 | 15:12

3
Всякакви пандемии ще могат да се пускат автоматично от сащ. Къде е надзора над тази система?
Име

2022.06.27 | 15:01

2
Я върви на майнатаси бе осрани копанар никой не ви вярва вече че и мерки щеви пазим ай сиктир бе мършо щеви строшим мутрире на вас

2022.06.27 | 14:48

1
ФЮ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини