Проф. Сотир Марчев с важни здравни съвети за здраво сърце

  • 19 юни 2022 08:07

  • 2727
  • 1
Проф. Сотир Марчев с важни здравни съвети за здраво сърце
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Проф. Марчев разказа за експеримент в САЩ, при който на 150 човека в търговски център са били дадени кафета, а на още толкова –същите напитки, но без съдържание на кофеин в тях. Изследването показало, че клиентите, изпили нормални кафета, са пазарували с 30% повече от останалите. „Кофеинът е мозъчен стимулант, който стимулира производството на допамин”, обясни кардиологът. По думите му това спомага за импулсивните покупки в магазина. Професорът потвърди статистика, според която хората, пиещи средно между 1.5 и 3.5 кафета дневно живеят по-дълго от тези, които не консумират черната напитка.

Друго проучване показва, че тези от нас, които закусват, имат значително по-нисък риск от заболявания на мозъка. Обяснението на лекаря е, че будуващите до късно през нощта хора не обичат да закусват сутрин, а това само по себе си води до мозъчни нарушения.

Почти всеки втори българин страда от високо кръвно

Проф. Марчев коментира и забраненото от вече 10 години тютюнопушене на закрито у нас. „Цигарите са вредни и трябва да бъдат спрени. Ние се борим хората да спрат да пушат, а не да сменят вида цигари”, категоричен е кардиологът.

Той не скри радостта си, че на нашия пазар са вече две лекарства, с които страдащите от сърдечна недостатъчност живеят по-дълго. Те помагали и за диабет, и на бъбреците. Част от цената на тези лекарства дори се покрива от Здравната каса.

Калина Христова
2727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин !

2022.06.19 | 11:47

1
Кои са лекарствата?

Добави коментар

Водещи новини