Заразените с маймунска шарка трябва да избягват контакт с домашните си любимци

  • 29 май 2022 13:04

  • 598
  • 2
Заразените с маймунска шарка трябва да избягват контакт с домашните си любимци
© Novini.bg/ Canva

Пациентите с маймунска шарка трябва да избягват всякакъв контакт с домашните си любимци в продължение на 21 дни, гласят нови препоръки на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, цитирани от Би Би Си.

Досега във Великобритания са потвърдени 106 случая на заболели от маймунска шарка.

Проф. Пенка Петрова: Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват

Хамстерите, песчанките, морските свинчета и други гризачи са предразположени към болестта. Опасенията на здравните власти са, че маймунската шарка може да се разпространи и в животинската популация.

Досега не са открити случаи при домашни любимци и рискът все още е малък, предава БТА.

„Вирусът може да попадне в домашни животни и да причини пинг-понг ситуация, в която вирусът се предава между тях и хората. Така ще попаднем в примката на инфекцията“, заявява проф. Лорънс Йънг, вирусолог от университета в Уорик.

Ръководството на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, както и специалисти от различни здравни организации, препоръчват домашните морски свинчета и други гризачи, да бъдат отстранени от домакинството на заразения с маймунска шарка за 21 дни и да бъдат тествани за болестта.

В Обединеното кралство има два милиона домакинства, в които се отглеждат различни видове гризачи, сочат данни от регистрираните продажби.

Останалите домашни любимци, като кучета и котки, трябва да бъдат поставени под карантина и подлагани на редовни ветеринарни прегледи, за да се „докаже, че не се наблюдават клинични признаци".

От британското министерство на околната среда, храните и въпросите на селските райони (Defra) съобщават, че „където е възможно“, пациентът трябва да избягва приготвянето на храна или грижа за домашния си любимец, ако това може да бъде извършено от някой друг в домакинството.

„Нито един случай на маймунска шарка не е бил подозиран или докладван при домашни любимци в Обединеното кралство и рискът остава нисък. Ще продължим да наблюдаваме ситуацията отблизо и да работим с колеги от ветеринарното и общественото здравеопазване, както в Обединеното кралство, така и по целия свят, за да управляваме рисковете за здравето на животните, свързани с маймунската шарка“, каза главният ветеринарен инспектор на Англия Кристин Мидълмис.

От Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията съветват домашните любимци гризачи, принадлежащи на пациенти с маймунска шарка, „в идеалния случай“ да бъдат изолирани в наблюдавани съоръжения и тествани за болестта преди края на периода на карантина.

Учените казват, че в момента се знае малко за това как може да се проявява маймунската шарка в популацията на домашните любимци. Но гризачите и определен вид катерици вероятно са способни да се заразяват и разпространяват болестта по-лесно, отколкото хората.

Маймунската шарка е опасна за бременни

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията предупреждава, че възможната ситуация, при която човек заразява домашен любимец, може потенциално да доведе до установяване на вируса в европейската дива природа, въпреки че описва риска като „много нисък“.

Опасението на учените е, че маймунската шарка може да се превърне в ендемична зооноза, при която болестта се предава между животински видове и постоянно присъства в тази популация.

Радина Лазарова
598 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.05.29 | 16:20

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062
✯Плaмeнa Aпocтoлoвa✯

2022.05.29 | 14:11

1
.¸¸¸.††††††.¸¸¸.ГРОБОВЕ и КОВЧЕЗИ за БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ: Бойко Методиев Борисов, Kpacимиp Дoнчeв Kapakaчaнoв, Цвeтaн Цвeтaнoв, Coлoмoн Пacи, Пeтъp Mockoв, Костадин Костадинов, Олга Сотирова, Стойчо Кацаров, Ангел Кунчев, Радан Кънев, Николай Василев, Димитъp Пeтpoв, Тодор Кантарджиев, Христо Хинков, Гeopги Mиxaйлoв, Красимир Гигов, Богдан Петрунов, Oгнян Kyнчeв, Пeнka Пeтpoвa, Николай Витанов, Радостина Александрова, Трифон Вълков, Cтeлa Дeнчeвa, Димитър Петров, Николай Габровски, Мира Кожухарова, Ивo Пeтpoв, Мария Стаевска, Георги Момеков, Любомира Гломб, Костадин Ангелов, Paдka Apгиpoвa, Mиpocлaв Ceвлиeвckи, Гepгaнa Hиkoлoвa, Лъчезар Томов. ¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸

Добави коментар

Водещи новини