СЗО не смята, че маймунската шарка е повод за безпокойство

  • 27 май 2022 16:47

  • 485
  • 1
СЗО не смята, че маймунската шарка е повод за безпокойство
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация препоръчва да се вземат различни мерки срещу маймунската шарка, но не смята, че има повод за безпокойство, предадоха ДПА и БТА.

"Това не е заболяване, от което обществеността трябва да се страхува. Не е като ковид", каза на брифинг в Женева за страните членки на организацията Силви Бриан, експерт от СЗО.

Въпреки това държавите трябва своевременно да регистрират заразените и да изолират засегнатите. СЗО предполага, че повечето случаи на инфекция ще бъдат леки. Но при бременните жени, децата и хората със слаба имунна система има по-голям риск от тежко протичане на болестта.

Проф. Пенка Петрова: Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват

"Разполагаме с добър времеви прозорец да спрем разпространението на заболяването още сега", каза Бриан. Тя добави, че въпреки това не е ясно какви са запасите от ваксини срещу едра шарка на отделните страни.

Все още няма специално разработена ваксина срещу маймунска шарка, но според СЗО съществуващите ваксини срещу едра шарка са на около 85 процента ефективни и срещу това заболяване.

Организацията очаква броят на случаите на заразени с маймунска шарка да продължи да расте. Засега инфекции са установени в над 20 страни, уточни СЗО. Става дума за общо около 200 случая на заразяване, отбелязва Асошиейтед прес. "Не знаем дали това, което наблюдаваме сега, е само върхът на айсберга или има и още много неустановени случаи", каза Бриан. Причините за сегашното развитие на ситуацията с разпространението на болестта все още не са категорично изяснени.

Теодора Александрова
485 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.05.27 | 17:19

1
СЗО ефективно убива милиони хора всяка година чрез създаване на вирусни епидемии и използване на експериментални генни терапии - тип д-р Менгеле. Тази сатанистка организация трябва да се забрани със закон на територията на България, а нейните представители - да се изпратят в урановите мини на възстановителни процедури.

Добави коментар

Водещи новини