Проф. Кантарджиев: Маймунската шарка може да се хване и от обща хавлия в СПА

  • 27 май 2022 11:08

  • 12729
  • 3
Проф. Кантарджиев: Маймунската шарка може да се хване и от обща хавлия в СПА
© Булфото (архив)

Професор Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като е достатъчно добре познат на обществото ни покрай пандемията от коронавирус, за да бъде представян.

„Марица“ с интервю във връзка с две болести, за които много се шуми напоследък - маймунската шарка и острия хепатит при децата.

- Професор Кантарджиев, толкова ли е опасна маймунската шарка, та вече се създава едва ли не нова истерия в цял свят?

- Не бива са допускаме масова психоза заради това заболяване, а трезво да кажем истината. И да държим обществото в течение. Великобритания предупреди СЗО за поява на такъв случай, доказан от местните власти. Става въпрос за човек, идващ от Нигерия.

Как се предава маймунската шарка?

Бързото разпространение в други страни учуди здравните власти, като стряскащи бяха масовите случаи в Испания и Португалия - по около 20 заболели след масови събирания. После се разпространи в Канада, САЩ и Австралия. Затова СЗО пусна инструкция за ограничаване на заболяването. И най-важното - дефиниция на случаите.

- Каква е тя?

- Случаят се счита за „възможен“, ако при пациента се получи ход на клинична проява на заболяването, характерен за маймунска шарка. Той е следният: обикновено се появяват симптоми на системна вирусна инфекция - висока температура, отпадналост, болки по гърба, болка в мускулите и загуба на сили.

Един или два дни след това идва силно зачервеното гърло. На следващия ден се появява обривът по кожата. Най-важният от симптомите на маймунската шарка, който го различава от другите шарки, е появата на подути лимфни възли. Много важно - да знаят лекарите, при едрата шарка, която изчезна от човечеството, няма подути лимфни възли. Обривът започва с кожата на ръцете, после се засяга тялото. По-малко са пъпките по тялото, повече - по ръцете и краката. Включително длани и ходила.

Маймунската шарка е опасна за бременни

- Това звучи ужасно!

- Важен е характерът на обрива. Първо е макулата - зачервяване на кожата от по няколко милиметра. До 24 часа тази макула се повдига и се образува папула, като големината вече е сантиметър. След това в рамките на 10-20 часа се получава мехур, пълен с бистра течност. В следващите 24 часа течността вътре става мътна, пълни се с гной. Следва пукане и след няколко дни се образува коричка. След седмица коричките падат и пациентът вече не предава заболяването. Това е характерна картина, която говори за възможна маймунска шарка.

„Вероятен“ случай е следващата категория, когато има този характерен ход, споменат горе, плюс доказан контакт с човек, имащ същото заболяване. Третото е „потвърден“ случай, когато плюс първите две има лабораторно доказване чрез PCR. На сайта на Националния център по заразни и паразитни болести вече са публикувани указания към лекарите какъв материал трябва да бъде изпращан.

10 години това ми беше работата - да осигуря възможност всички известни болести по света да бъдат познавани, включително и тази. Преди години осигурихме праймерите за PCR и протоколите на института „Роберт Кох“ относно маймунска шарка. Сега в Народното събрание се похвалиха горди, че при такова неизвестно заболяване ще направят за месец план.

- Тоест, всичко сме направили, няма да откриваме топлата вода?

- Точно така. Същото си спомням при куп болести, включително и коронавируса, когато всички се скриха за 2-3 седмици, а после десетки „знаещи“ наизлязоха и започнаха да обясняват.

- Колко е опасна тази шарка за фатален край?

- Болестта е проследявана, тъй като е открита в Африка още през 1959 г. и неправилно е наречена маймунска, защото вирусът е изолиран от маймуни. Всъщност, те много не боледуват. Естествен резервоар на въпросната шарка са дребни гризачи. Или ухапване от дребен гризач, или ядене на недобре опечен дребен гризач е довело до заразяването.

Описват се два подвида на маймунската шарка. Единият е централноафрикански, при който смъртността е до 10 процента. Това означава 4 пъти по-висока от смъртността на коронавируса в света, или 2,5 пъти повече от смъртността от COVID-19 у нас. Има и западноафрикански, където смъртността е под 1 процент. Господ беше милостив към човечеството, че всички над 60 секвенирани случая на сегашния взрив са от западния вариант. Той се и предава по-трудно от човек на човек.

Радина Лазарова
12729 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
санитар

2022.05.27 | 11:39

1
няма да се бършем, а ще чакаме докато изсъхнем
✯Плaмeнa Aпocтoлoвa✯

2022.05.27 | 13:00

2
.¸¸¸.††††††.¸¸¸.ГРОБОВЕ и КОВЧЕЗИ за БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ Бойко Методиев Борисов, Цвeтaн Цвeтaнoв, Пeтъp Mockoв, Костадин Костадинов, Олга Сотирова, Стойчо Кацаров, Ангел Кунчев, Радан Кънев, Николай Василев, Тодор Кантарджиев, Христо Хинков, Красимир Гигов, Богдан Петрунов, Николай Витанов, Радостина Александрова, Трифон Вълков, Димитър Петров, Николай Габровски, Мира Кожухарова, Лъчезар Томов, Мария Стаевска, Георги Момеков, Любомира Гломб, Костадин Ангелов. Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸.

2022.05.30 | 02:15

3
Глупости!

Добави коментар

Водещи новини