Проф. д-р Христо Шивачев: Децата се върнаха в нормалния ритъм на боледуване

  • 25 май 2022 07:34

  • 400
  • 1
Проф. д-р Христо Шивачев: Децата се върнаха в нормалния ритъм на боледуване
© Кадар - БНТ

Децата по принцип си боледуват нормално – поради сезона и сезонния грип. Мисля, че се върнахме в един нормален ритъм извън коронавируса. Това заяви в ефира на БНТ проф. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия в Пирогов. Пролетните вируси са злободневната тема в момента, но когато има притеснение, е добре да има консултация от лекар, за да бъдат спокойни родителите, призова проф. Шивачев.

По думите му като цяло ние сме в европейските параметри на детската смъртност и предлагаме едно доста добро здравеопазване за децата.

4-годишно дете е изписано от Инфекциозна болница. Диагнозата: неизяснен хепатит!

Проблемът с педиатрите е много голям като специалност, но е въпрос на държавна политика и много взаимни усилия, изтъкна лекарят.

Проф. Шивачев посочи, че коронавирусът направи проблемите в здравеопазването достатъчно видими, за да започне да се говори за тях. Пирогов възобновява Националната си програма „Детско здраве“. Цялата информация ще бъде качена на сайта на болницата. Имаме капацитета да прегледаме всички деца, никой няма да бъде върнат, уточни проф. Шивачев и добави, че кампанията няма да бъде само в София.

Идеята на кампанията е да бъде изнесена и в населените места, където има нужда от лекари. Лекари ще отидат там, където имат нужда от нас, каза проф. Шивачев.
 

 

Калина Христова
400 1

Коментари 1

Добави коментар
wtf

2022.05.25 | 12:46

1
те ева у професора, как може да издрИскаш такова изречение.....?!?!? ПФУ!

Добави коментар

Водещи новини