Д-р Илиев: Ваксинираните срещу едра шарка са предпазени от маймунската

  • 23 май 2022 09:55

  • 610
  • 1
Д-р Илиев: Ваксинираните срещу едра шарка са предпазени от маймунската
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

"Всеки, който е ваксиниран срещу едра шарка, не би трябвало да има притеснения за маймунската. Тази ваксина е 85% ефективна. В България с нея са хората, родени преди 1981 г. " Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му тази шарка е много слабо заразна - не се предава по въздушно-капков път, а чрез целувка и други физически контакти. "Маймунската шарка наподобява човешката едра шарка, но не е точно същата. Става дума за западноафриканския вариант, той протича с много неприятен обрив и висока смъртност. Притеснителното е, че единичните случаи са в широк спектър от държави", сподели Илиев. 

Температура, главоболие, общо неразположение и увеличение на лимфните възли са сред симптомите. "Обривът е характерен - изпъкнал. Той може да доведе до слепота, както и до белези. Хора с потиснат имунитет могат да имат голям проблем с маймунската шарка", посочи той. 

Проф. Кантарджиев обясни какви са симптомите на маймунската шарка

Според него много е важна личната хигиена."На 3-4 ден от проявените симптоми се появяват релефни пъпки, при такива съмнения трябва да се обърнем към лекар, но той да дойде при вас, а не вие в кабинета", посъветва Илиев и увери, че не се очаква пандемична вълна.

Относно новият вариант на Омикрон, появил се в Гърция медикът подчерта, че не е по-опасен от сегашните. "Не се очаква нов щам на ковид, предстои спокойно лято. Евентуално есента ще има увеличение на случаите, но не и натоварване на здравната система", обясни той.

Теодора Александрова
610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мата хари

2022.05.23 | 10:35

1
Искам ваксиниииииииииииииии! дайте списък, че отдавна не съм се боцкала!

Добави коментар

Водещи новини