СЗО и УНИЦЕФ с предупреждение: Има глобален риск от епидемия от морбили

  • 21 май 2022 19:56

  • 1894
  • 6
СЗО и УНИЦЕФ с предупреждение: Има глобален риск от епидемия от морбили
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

СЗО и УНИЦЕФ предупреждават за глобален риск от епидемия от морбили. Причината – спад във ваксинационното покритие.

В световен мащаб случаите на заразата са се увеличили с почти 80% през първите два месеца на 2022 г., сравнено със същия период миналата година. Спад във ваксинационното покритие срещу морбили се отчита и у нас. През 2011 г. почти 95% от децата са били имунизирани срещу заразата. Миналата година обхватът е спаднал до 88%. Майка на три деца, Росица Попова казва, че педиатърът им е поставил всички задължителни и някои  препоръчителни ваксини. „Ваксините, като част от напредъка на медицината, са допринесли за по-продължителния и по-качествен живот на населението. Когато взема решение да ваксинирам детето си, решавам да предпазя него, семейството си и малкия социален кръг, в който детето живее“, заяви тя.

Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Задължителните ваксинации при децата са паднали под 90 на сто и трябва да внимаваме за поява на морбили и др..

Педиатри предупреждават, че спадът във ваксинационното покритие, особено при силно заразни болести като морбили, крие риск и на индивидуално ниво. „Това са остри инфекциозни заболявания с много тежка клинична картина, особено когато се случат в ранна детска възраст. Не бива да позволяваме заболяване, което е ваксинопредотвратимо, отново да се разпространява широко“ заяви пред камерата на БТВ д-р Деница Даскалова. Има родители, макар и малко, отказващи да имунизират децата си. „Отговорността за това, че той поставя в риск собственото си дете и всички останали около него, е негова. Така че здравните власти трябва да търсят отговорност от тези хора“, добави д-р Даскалова.

На фона на намаляващото ваксинационно покритие през последните 10 г., през миналата година глобените родители са едва осем, казват от здравното министерство. От СЗО подчертават, че конкретно при морбили обхватът трябва да е над 95%, за да не се стига до епидемии. „МЗ и РЗИ  трябва да положат усилия да убедят хората колко е важно да ваксинират децата си, защото в противен случай наистина можем да станем свидетели на един ренесанс на всички тези заболявания, които са били бич за обществото“, заяви председателят на СЗО за България доц. Михаил Околийски.

ООН алармира, че заради COVID пандемията милиони деца по света са пропуснали задължителните ваксинации

От здравното министерство не отчитат увеличаване на случаите на морбили в страната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1894 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Име

2022.10.26 | 18:19

6
Долни убийци и лайнари жадни за пари стигсте лъгали хората че никой не ви вярва вече айде върветвси на майнатаси
Еми...

2022.05.22 | 06:38

5
добре, че съм го карал като дете. Светът отива към края си заради идиотизма на масите и алчността на "бизнесо".
Hare Krishna

2022.05.21 | 22:59

4
Лъжи измами
АЗ

2022.05.21 | 22:47

3
Бялата мафия няма наяждане...

2022.05.21 | 21:42

2
Планирана от миналата година още
некой се престарава

2022.05.21 | 20:50

1
да ни върне в първобитнообщинния строй

Добави коментар

Водещи новини