Ангел Кунчев: Изследват две нови съмнителни проби за острия хепатит при децата, очаквам да се потвърдят

  • 15 май 2022 09:07

  • 1273
  • 2
Ангел Кунчев: Изследват две нови съмнителни проби за острия хепатит при децата, очаквам да се потвърдят
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести като се очаква да се потвърди наличието на вируса. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

Единият от случаите е от Софийско, а другият от Пловдив.

Гърция потвърди три случая на новия хепатит

"Имаше четири проби, много близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха. Останаха две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко върви в тази посока." - каза Кунчев.

В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Националната референтна лаборатория. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил заяви, че ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето, в опит да се открие причинителят на неуточнения хепатит.

"Това си е един хепатит, който не знаем от какво е предизвикан. Ние със сигурност не можем да кажем нито как се предава, нито кой го предизвиква." - заяви Кунчев.

Около 300 случая на острия неуточнен хепатит при децата са съобщени по света. В ЕС са регистрирани 253 заболели.

СЗО е установила 348 случая на хепатит с неизвестен произход

Относно пандемията от COVID-19 Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил заяви, че все още не е настъпил моментът, в който да може тя да бъде приравнена към грипната епидемия. Според главния държавен здравен инспектор българите не трябва да разчитат на развитието на колективен имунитет, защото у нас все още има много хора, които не са се сблъскали с болестта, нито са ваксинирани.

По думите на Кунчев никой не може да прогнозира как и дали ще се развие пандемията наесен. Междувременно обаче, през лятото ограниченията в Европа се облекчават чувствително. От утре отпада изискването за носене на маска по време на полет в Европейския съюз.

Весела Найденова
1273 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.15 | 09:42

1
как тия бoклyци не ги избecиxме? видяxте ли как се пpеopянтираха към дeцата, те са по пpинцип с огpаничени пpава и по-лесно ще cвикват с нoвото ноpмално на мeдицинска диктaтура

2022.05.16 | 09:12

2
оди се пери

Добави коментар

Водещи новини