Румънците могат да си поставят четвърта доза ваксина срещу COVID-19 от 16 май

  • 12 май 2022 10:11

  • 235
  • 0
Румънците могат да си поставят четвърта доза ваксина срещу COVID-19 от 16 май
© Pixabay

Четвърта доза ваксина срещу COVID-19 ще може да бъде поставяна при желание във ваксинационните центрове и кабинетите на семейните лекари в Румъния от 16 май, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Хотнюз.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31549

Министерството отбелязва, че за момента четвърта доза може да се постави само с ваксината Комирнати, произведена от Пфайзер/Бионтех.

Четвърта доза ваксина може да поискат лицата на възраст над 18 години, които са ваксинирани с три дози ваксини с иРНК технология.

Ваксинацията с четвърта доза може да се извърши минимум четири месеца след поставянето на третата доза.

Поставянето на четвърта доза ваксина е препоръчително по-специално за лицата над 60-годишна възраст, посочва министерството.

Падат маските на летищата и в самолетите в Европа

Държавният секретар в министерството на здравеопазването Андрей Бачу заяви, че четвъртата доза може да се постави без предварително записване.

В Румъния до момента са поставени над 16,8 милиона дози ваксини срещу COVID-19, като напълно ваксинирани с 8,1 милиона души или 42 процента от населението, според данни на сайта Our World in Data.

През последното денонощие са регистрирани 705 нови случая на COVID-19 в Румъния и са починали осем души. В интензивни отделения се намират 144 пациенти, съобщи здравното министерство. 

Повече за Коронавирус

corona
Виолета Симеонова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини