В България всяка трета медицинска сестра е над 60-годишна възраст

  • 12 май 2022 09:00

  • 251
  • 0
В България всяка трета медицинска сестра е над 60-годишна възраст
© Novini.bg

Всяка трета работеща медицинска сестра в България е над 60-годишна възраст. Това се посочва в поздравление от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по повод днешния Международен ден на сестринството, изпратено до медиите. В страната ни този ден се отбелязва и от акушерките, фелдшерите, лекарските  асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите.

По данни на Националния електронен професионален регистър на асоциацията, през 2012 г. България е разполагала с 25 597 медицински сестри на средна възраст 48 години. През 2021 г. професията си са практикували 22 320 медицински сестри на средна възраст 53 години. На 31 на сто от работещите им предстои пенсиониране в следващите 10 години, посочват още от асоциацията.

НС задължи здравния министър да предприеме мерки срещу недостига на лекари

Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от нуждите на здравната система. Сходни са данните и за акушерките, допълват от съсловната организация.  

От асоциацията отново настояват за политическо съгласие за решаване на проблемите и за приемането на Национална стратегия с план за действие до 2030 г.; за осигуряване на начално трудово възнаграждение в размер на три минимални работни заплати; за подкрепа от държавата и работодателите за осъществяване на продължаващо обучение и кариерно развитие; за приемане и спазване на медицински стандарти по здравни грижи; за по-добри възможности за самостоятелните сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ.

Радина Лазарова
251 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини