Проф. Аргирова: Грешка е отнемането на възможността личните лекари да изпращат болните за PCR тест

  • 10 май 2022 17:30

  • 1802
  • 3
Проф. Аргирова: Грешка е отнемането на възможността личните лекари да изпращат болните за PCR тест
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Голяма грешка е, че се отне възможността личните лекари да изпращат пациентите си на PCR тест, каза пред журналисти проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Проф. Аргирова участва в семинар за журналисти, посветен на COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31526

По думите ѝ сега се намираме в ситуация, в която не знаем хода на епидемията в България. Това, че вървим към ендемична фаза на коронавирусната инфекция, не означава, че тази фаза е безопасна, допълни тя. Според нея твърденията, че вирусът ще стане по-слабо вирулентен заради преминаването си през милиони хора, не са верни. Не знаем каква мутация може да настъпи, а ние улесняваме мутацията, защото вирусът намира почва да се развива сред неваксинирани хора, добави проф. Аргирова. 

Вариантът Омикрон се различава от Алфа, Бета и Делта и за него нямаше предварително известни данни, че би могъл да възникне, допълни проф. Аргирова. По думите ѝ характерните оплаквания на заразените със субварианта на Омикрон, който се среща и в България, са липса на вкус и обоняние. Сред заразените деца заболяването преминава по-леко и често протича като грип, каза още лекарят. При децата симптомите на инфекцията може да са главоболие, липса на обоняние, кашлица, субфебрилитет, умора. Особено внимание трябва да се обърне, ако дете споделя за липса на концентрация, допълни проф. Аргирова.

COVID-19 у нас: 100% от анализираните проби са с Омикрон

Постковид синдромът може да продължи месеци, каза още проф. Аргирова. По думите ѝ се лансира идея за наличие на вирусни белтъци, които остават в организма и предизвикват различни персистиращи симптоми.

Над 1,2 милиона българи са били инфектирани с коронавирусната инфекция от 2020 г. досега, а близо 37 хиляди души починаха, припомни проф. Аргирова, цитирана от БТА.

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1802 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
В

2022.05.10 | 19:10

3
Тая е за лудницата,да се маха от тука.

2022.05.10 | 19:02

2
Тази я затворете в Сливен, донесла е СПИНА в България!!

2022.05.10 | 18:33

1
Що ма спряха ти парите и да носиш миризливо тело по студиата ли

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини