Д-р Бацелова за хепатита: Говорим за епидемичен взрив, не е доказана връзка между случаите

  • 10 май 2022 08:42

  • 1397
  • 5
Д-р Бацелова за хепатита: Говорим за епидемичен взрив, не е доказана връзка между случаите
© Novini.bg

"Говорим за епидемичен взрив, но не е доказана връзка между случаите. Аденовирусите протичат леко и са самоограничаващи се, предават се по въздушно-капков път. Важна е дезинфекцията - миенето на ръцете. Контактните на детето в Бургас трябва да наблюдават децата си за симптоми. Може да има потъмняване на урината, става кафява", заяви в "Денят започва" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ при всеки един случай на заразно заболяване, което може да протече тежко, независимо дали при деца или възрастни, има място за притеснение.

Обявяват има ли у нас случай на острия хепатит при децата

"Чакаме резултата от днес. Има много неизвестни около това заболяване. По данни на Световната здравна организация към 23 април за първи път Великобритания съобщава за остър вирусен хепатит, не се знае какъв е причинителят. Знае се, че това не се класическите вируси като А, B, C, D и E, те не са изолирани при нито едно от тези деца, които са на възраст между един месец и 16-годишна възраст", допълни д-р Христиана Бацелова.

Тя поясни, че мистериозният хепатит обхваща страните от Европа, както и САЩ и Израел. В Световен мащаб вече са около 200.

"Няма категорични данни за връзка с коронавируса. Другата теория за аденовирус. Има интерес за ваксината срещу хепатит А. Варицелата се завърна с невероятна сила, случаите на заболяването бележат много голям ръст", добави д-р Христиана Бацелова.

Тя коментира и кога трябва да бъдат преваксинирани хората от коронавирус.

"Чака се дали ще можем да поставяме и втори бустер", каза още д-р Христиана Бацелова.

Радина Лазарова
1397 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.05.10 | 11:34

5
Всички ще са по затворите!
billgates

2022.05.10 | 10:49

3
Връзката са ваксините, но платените лекари, които по заповед на корумпираните политици си избиват собственото население отново лъжат и се крият. Всеки един, който е пропагандирал ваксините е виновен за най-големия геноцид в човешката история.

2022.05.10 | 11:34

4
Всички ще са по затворите!
епидемичен кабинет

2022.05.10 | 10:08

2
казват, че яко духала в пловдив и така се издигнала
ахахаха

2022.05.10 | 09:16

1
"Говорим за епидемичен взрив, не е доказана връзка между случаите"

Добави коментар

Водещи новини