COVID-19 вероятно в някакъв момент ще стане ендемичен

  • 05 май 2022 10:52

  • 678
  • 2
COVID-19 вероятно в някакъв момент ще стане ендемичен
© Pixabay

"Ковид-19 вероятно в някакъв момент ще стане ендемичен. Означава, че един патоген се разпространява постоянно в популацията - нито нараства, нито намалява като брой заразени. Ендемичен не означава непременно безопасен. Маларията е ендемична в много части на Африка, а в света умират милиони от малария всяка година", заяви в "България сутрин" д-р Петър Марков - епидемиолог и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 789

Той припомни, че имунитетът срещу коронавирусите е нетраен и с времето отслабва. Това сред е причините хората, които са прекарали инфекцията или са ваксинирани, отново да се заразят след време. 

"Добре е, че след развит имунитет рискът от тежко заболяване и смърт почти изчезва. Друга ключова причина имунитетът да е нетраен е, че вирусът е много изменчив и постепенно се научава да избягва антителата. На входа не бива разпознат от имунната система, но тя ни пази от тежко протичане и смърт", обясни д-р Марков пред Bulgaria ON AIR.

Според него е твърде рано да обявяваме край на пандемията, тъй като стотици милиони по света са активно заразени с вируса.

СЗО критикува фармацевтичните компании за големите печалби през пандемията от Ковид-19

"Вирусът продължава да еволюира. Образуването на нови варианти е непредвидим процес за нас. Не знаем кога ще се появи нов вариант и какви ще са неговите свойства. Трябва да бъдем нащрек все още. Смекчаване на мерките към този момент е разбираемо. Ключово е да следим какво се случва. Проблем в България е, че никога не бяха въвеждани адекватни мерки в периоди, в които имахме много високо ниво на заразяване и заболеваемост", каза още епидемиологът. 

Деца във Великобритания и други части на света масово се заразяват с аденовируси. Д-р Марков обаче е на мнение, че твърде рано за отговор на въпроса какво причинява хепатита сред децата.

"Болшинството от случаите са много леки. На 150 има около 10 тежки хепатита. Този детски хепатит все още остава изключително рядък", изтъкна епидемиологът. 

Десислава Станева
678 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Санитар

2022.05.05 | 11:57

2
Айде,спрете с простотиите!Щото ако вие не спрете,Таваришча. ще ви спре,Завинаги!

2022.05.05 | 11:05

1
Ако не беше войната в украйна, със шеста доза щяха да ви бучат. Путин ги върна едно ниво назад в поробването на човечеството. Но тия няма да се откажат, докато не осъзнаете, че вие сте жертвата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини