Министър Сербезова с последни данни за острия хепатит и новата здравна реформа

  • 03 май 2022 17:26

  • 4091
  • 9
Министър Сербезова с последни данни за острия хепатит и новата здравна реформа
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Засега в България няма регистриран случай на остър хепатит. В Европа те са 169 случая в 12 държави. В 5 от случаите се е наложила чернодробна трансплантация. Етиологията на заболяването е все още неизвестна, събират се детайли по самото лечение и справяне със заболяването. По този повод Министерство на здравеопазването разпрати съобщение към Регионалните здравни служби за това как да реагират при съмнение за такъв случай. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Аз заварих едно тежко наследство по отношение на сградата с Националната детска болница. Трябва да имаме една цялостна концепция за развитие на детското здраве. Създадохме работна група по темата, за да се изгради болницата със здрави основи. Проучват се и други места, на които може да се построи сградата. Сменен е бордът на инвестиционната компания. По думите ѝ Национална детска болница ще има до няколко години“, обясни тя. В тази връзка министър Сербезова подчерта, че е важно да има приемственост в здравеопазването.

МЗ с важна информация при случай на остър хепатит с неизвестна етиология при дете

Здравният министър разясни основните параметри на здравната реформа, която започна.

„Предвидените 604 млн. лева повече са едно революционно увеличение в извънболничната помощ и в профилактиката. В последните две години свикнахме да говорим за пандемията, но другите социално значими заболявания не са си отишли. Българинът е най-болен. Той живее със 7 години по-малко от средностатистическия европейски гражданин и живее по-малко. Затова насочихме финансов ресурс в профилактиката, включително и за деца. С начина си на хранене и на живот ние залагаме развитието на редица заболявания“, изтъкна здравният министър.

„Увеличаваме също средствата за детско и майчино здравеопазване. В болничната помощ. Клиничните пътеки са средно с 20% нагоре“, обяви министър Сербезова.

По думите ѝ разходването на средствата ще се контролират с електронното управление. „Вече има електронна рецепта, използват се електронни направления. Всичко ще се качва в система и това е друга форма на контрол. Ние взимаме всички решения на базата на обективната реалност и на анализите. Безотговорно е да не се отложи въвеждането на електронната рецепта, докато не се запознаем детайлно с всички внесени предложения. Въпреки това въвеждането ѝ няма да се отложи с повече от 2-3 месеца“, увери тя.

Здравният министър припомни, че пациентите имат задължението да се явяват всяка година на профилактичен преглед при личния си лекар. „Санкции за неявяване на профилактични прегледи са в размер от 50 до 100 лева. Според закона за здравното осигуряване можем да бъдем лишени от здравноосигурителни права за срок от един месец. Всеки разумен човек трябва да е по-отговорен към собственото си здраве“, подчерта министър Сербезова.

„Личните лекари също ще получават повече средства. Ще се плаща за брой записани пациенти и за конкретни дейности и профилактика. Въвеждат се контроли в НЗОК. Тук ще бъде важна и обратната връзка при профилактичните прегледи“, обясни тя.

Според министъра на здравеопазването лекарите ще получат по-високи заплати. „Основната заплата на медицинските специалисти имат заплата за нощен труд и за прослужено време. Има допълнително материално стимулиране и работа при неблагоприятни условия на труд, където влизат и COVID добавките. Увеличението на средствата е средно с 25%. Част от болниците изразиха опасения дали ще се справят с увеличението на клиничните пътеки и по-високите заплати на служителите си“.

Министър Сербезова подчерта, че пациентите ще усетят увеличението на средствата в здравеопазването с по-добрата грижа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4091 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.05.08 | 09:35

7
В България не са ваксинирани масово децата и затова няма хепатит!!Всяка ваксина е предназначена за да развие заболявания на хората!
Браво!

2022.08.01 | 07:57

9
Капиталистическа медицина е споразумение за унищожаване обикновени хора.

2022.05.03 | 23:50

6
закрийте здравната каса, това са грабители
И зъболекарски съюз

2022.08.01 | 07:56

8
Това са мафия.

2022.05.03 | 21:53

5
Ахх как искам да ѝ се изпразня върху очилата! Страшен поглед има!

2022.05.03 | 21:23

4
Тая много еблива

2022.05.03 | 20:57

3
Хепатита всеки знае се разпространява от ваксинираните!Това бе очаквано и предупредиха учени на световно ниво което никой естествено не дава да го оповестят по ,,медиите'''Ще има и други болести от тях
Кои

2022.05.03 | 20:20

2
От теб не става чеп за зеле
Майтапчи Йово

2022.05.03 | 18:11

1
Пак ли ще надувате балони бре, михлюзи:)))?

Добави коментар

Водещи новини