Лекар за вирусния хепатит: В България спешните чернодробни трансплантации са невъзможни

  • 01 май 2022 08:27

  • 1780
  • 2
Лекар за вирусния хепатит: В България спешните чернодробни трансплантации са невъзможни
© Кадър - Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

10 на сто от децата с вирусен хепатит стигат до чернодробна трансплантация.  Явно имаме заболяване, което за момента е с неизвестен причинител, но за момента няма причина за притеснение. Това заяви доц. Атанас Магъров в ефира на Нова телевизия.

Аденовирусите се разпространяват по фекален и по въздушно-капков път. Трябва да внимаваме и да спазваме мерките за лична хигиена, каза той.

Според д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" това са хепатитите, които са причинени от аденовируси. "Притеснителното е, че се стига до спешна трансплантация при деца, а в България това не е възможно. Изпратил съм доклад до министър Сербезова и съм я запознавам с този проблем. Място за паника няма, но трябва да има ясна система за докладване на такива случаи. При нас имаше случаи на остри хепатити след ковид. Приемани са деца при нас със сходни симптоми", обясни още той.

По думите му тяхната задача е действията да изпреварват последствията и да са адекватни.

Мистериозният щам на хепатит при децата вече и в Кипър

Родителите трябва да внимават за уморяемост, липса на апетит, температура, гадене и повръщане и задължително да потърсят лекарска помощ.

Здравков обясни, че ковид вече отстъпва при заболяванията за децата. В аптечната мрежа има комбинирани тестове за ковид и за грип. Вече отшумява и грипът.  Ние нямаме смъртен случай на дете с ковид, мениджмънтът на пандемията беше на много добро управление.

Що се отнася до децата от Украйна, той заяви, че са създали организация за прегледа и приема им. Ако има пропуски в имунизацията им, то те трябва да бъдат направени тук в България, за да може да посещават училище и детски градини, категоричен бе д-р Здравков.

Последвайте канала на

Калина Христова
1780 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.01 | 09:53

2
Отравянето на човечеството е с пълна сила!
Davai!

2022.05.01 | 09:52

1
Частен клуб за секс запознанства - easydating4u.site - Присъединете се и се регистрирайте! :))

Добави коментар

Водещи новини