Нито един болен от COVID-19 в Сърница за 14 дни

  • 31 март 2022 10:35

  • 267
  • 1
Нито един болен от COVID-19 в Сърница за 14 дни
© Novini.bg

Нито един заразен с ковид не е регистриран за изминалите 14 дни в Сърница, а родопската община стана първата в Пазарджишко с нулева заболеваемост. Чувствителен спад се отчита и за региона. 

Повече от 2 години след началото на пандемията здравни експерти за пръв път се осмеляват да прогнозират, че приближаваме към нейния дългоочакван край.

Проф. Витанов: Засилили сме се с шейна по склон, на който пише 0 случаи на COVID-19 на ден

„Средната заболеваемост от ковид в Пазарджишко вече е под 98 на 100 000 души население ​- коментира пред „Марица“ директорката на РЗИ д-р Хюля Шериф. ​- Облекчение се усеща и в болниците - много по-нисък процент са заетите легла. Все още имаме новозаразени, но тенденцията е към намаляване. Подобрява се и обстановката по общини - почти навсякъде заболеваемостта е под 100 на 100 хиляди население. В община Сърница пък няма нито един новорегистриран с ковид за изминалите 14 дни, тоест постигната е нулева заболеваемост.“

По данни на Здравната инспекция изключение са само Пазарджишка, Панагюрска и Септемврийска общини, където за изминалите 2 седмици новорегистрираните пациенти с ковид са над 100 на 100 000 души.

Д-р Шериф обяснява положителната тенденция с навреме въведените противоепидемични мерки и с отговорността на хората в областта. В страната данните не са чак толкова оптимистични ​- за първите два дни от тази седмица отново има по над 1000 новозаразени.

Като цяло обаче тенденцията е към затихване на поредната вълна, вече се обсъжда и отмяна на извънредната ситуация.

Според директорката на РЗИ обаче това не бива да ни успокоява прекомерно ​-вероятността да има скрита заболеваемост е голяма, тъй като масово разпространеният напоследък ​омикрон протича леко при много от хората и те не се тестват, не търсят лекар, боледуват на крака. А следващите седмици и месеци ще са решаващи и през това време е много важно да продължим да спазваме основните мерки - изрядна хигиена, дистанция, дезинфекция и носене на маски, допълва д-р Шериф. 

Равносметката показва, че потвърдените от началото на пандемията до тази сутрин заразени с новия коронавирус са 29 512 души. Имунизираните със завършен цикъл в региона са малко над 25% - 55 327 души, от които 20 948 имат и бустерна доза.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
267 1

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.31 | 10:52

1
Значи регистрираме най малко заболели и заразени в еврогейщината,значи най не-спазващите мерки и най не ваксаните и най малко заразени,още едно доказателство че парцаленото спасение само навреди и увеличи щетите,сега да търсим наказание на лъжливите спасители и на докаралите здравната система до това положение да утепа най много народ.

Добави коментар

Водещи новини